сн. „Харнет нюз“

Нов вид опиат си пробива път на пазара на дрогата и засега е запазена марка само за аристократи, разказват полицаи. Наркотикът е в течно състояние и се разпространява в ампули с различен грамаж. Внася се насипно от Близкия изток и се дозира в стъклени разфасовки. Арабската ампула се разпространява от 3-4 месеца и засега е популярна основно сред богати клиенти. Стойността й, в зависимост от количеството в стъклото, варира между 50 и 100 долара. Приема се с питие или храна и изобщо не променя вкуса. Действието й започва след около час и се изразява в усещане за величие, което се засилва след провокация от страна на други хора. Например човек, дрогиран с новия опиат, започва непрекъснато да се хвали, че може да направи нещо безразсъдно, без да пострада. В такъв момент е достатъчно някой да му каже: „А можеш ли да скочиш от прозореца и нищо да не ти стане?", за да го направи. Зад няколко такива случая на необясними самоубийства в Америка и един в България се смята, че стои именно арабската дрога.

Неотдавна в Пловдив се самоуби Цветомир Никитов - син на уважавана местна фамилия, а зад нещастието засега следователите не откриват видими причини. Местни полицаи обаче разказаха, че по всяка вероятност младежът е бил подбуден към деянието след употреба на арабска ампула. В Америка от началото на годината има няколко такива случая в Ню Йорк, Финикс и Канзас сити. В България съмненията са, че зад поне три самоубийства стои арабският наркотик - случаите са от Благоевград, София и Силистра. Всички са идентични - самоубийците не са били депресирани, не са имали причина да сложат край на живота си и не са оставили предсмъртни писма.

Най-коварното на арабската ампула е, че само няколко часа след приема се абсорбира докрай в тялото и при аутопсия не оставя никакви следи в кръвта или поне такива, каквито биха могли да бъдат открити с наличната медицинска апаратура към момента.

„Някои скачат отвисоко, други карат безумно бързо колите си. Трети си причиняват болка, споделят експерти. - Правят се нови и нови видове наркотични вещества на базата на амфетамините, но се прибавят и допълнителни субстанции. Производителите променят формули, за да са актуални на пазара на дрога, който през последните години е жесток. Новите наркотици имат канцерогенно влияние, все по-увреждащи са. Най-страшното е, че влияят на мозъка и на психиката."
„Когато си под наркоза, са характерни нагласите за самоубийство, за насилие, за агресия. Даже енергийните напитки действат зле на младежите - прагът им на търпимост и на толерантност пада, дразнят се от всичко. Може да ги ядоса един поглед, една дума, едно действие. А отключат ли агресията, всичко е възможно. Под наркоза е нормално да изпиташ удоволствие от страданието на другия човек, както и от собственото си страдание. Не е изключено да изпиташ и сексуално удоволствие, докато упражняваш насилие над някого", коментира д-р Теменужка Любенова, експерт по наркотичните вещества. Тя дава пример с лекар, който признал, че след употреба на канабис получил раздвояване на съзнанието. В състояние на шизофрения се видял отстрани как се гърчи от болки в корема, а това „страдание" му доставило истинско удоволствие.