След като всекидневните протести срещу управлението на Пламен Орешарски не дадоха никакъв резултат, а и напоследък станаха все по-рехави, на помощ се притекоха и студентите, които окупираха няколко университети. Вярно, далеч не всички студенти, при това без да е имало общостудентско събрание, на което да са им делегирани специални правомощия. Окупацията тръгна от Софийския университет (СУ)и за няколко дни заля висшите учебни заведения в цялата страна. Залостени обаче бяха единствено държавни университети, където това е лесно да се направи. В нито едно частно висше училище, като например в Американския университет в Благоевград, не само че няма окупация, но не се и говори дори за някаква по-мека форма на протест. Затварянето на университетите бе от първия момент обявено като политически акт и обвързано с конкретни искания към парламента и правителството и нито едно към академичната общност. Така окупацията раздели на две студентите и преподавателите. С което точно местата, където политиката би трябвало да стои извън учебните зали и които се ползват от правата на Закона за университетската автономия, се оказаха в плен на българската политика.

,,Подкрепяме мотивите на протеста на студентите, но ги призоваваме да намерят други форми на протест." Това се казва в декларацията на академичния съвет на СУ, който заседава извънредно в понеделник. Тя беше прочетена от ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев. Професорът не обясни какви точно мерки смята да предприеме, за да възстанови учебния процес в университета. Каза само, че ,,трябва студентите да бъдат питани докога ще продължи това". Самите студенти обявиха решението си да продължат безсрочно окупацията и се обединиха около позицията да не откликват на призива на преподавателите да намерят друга форма на протест.

Най-голямата зала на НАТФИЗ също се оказа блокирана от протестиращи, чийто лидер е бъдещата актриса Цвета Стойчева - член на Студентския съвет и един от организаторите на акцията. Подобно на тази в СУ окупацията ще бъде денонощна, като ръководството е уведомено. Подкрепа им изрази Христо Мутафчиев, който е председател на Съюз на артистите в България. ,,Радвам се, че сте тук, защото вие сте двигателят на обществото", заяви пред студентите г-н Мутафчиев и добави, че до 2-3 три дни очаква ,,много големи събития". След това им даде съвети по организацията - да не приемат пари от никого на ръка уж за помощ, защото все някой ще ги заснеме, да не допускат външни лица, да пазят изходите на залата, да излъчат говорители за медиите и др. ,,Ние не сме контрапротестът срещу нашите родители, които викат оставка за президента, без да знаят защо. Не сме против увеличението на пенсиите им, на социалните помощи, а искаме смяна на статуквото. Кажете и вие какво искате", каза още председателят на Съюза на артистите.

В Пловдив студентите залостиха вратите единствено на  пета аудитория на университета „Паисий Хилендарски", но пък занятията в останалите зали продължават. Подобно е положението и във Великотърновския университет. На всички места наред с окупаторите има и контрапротестиращи. На-ярко изразени те бяха в София, където се стигна и до нажежаване на ситуацията. В неделя сутринта например несъгласни с протеста младежи се опитаха да превземат Софийския университет, но безуспешно.

Засега не се забелязва реакция у управляващите, нито притеснение. Премиерът Пламен Орешарски единствено обяви, че е готов да се срещне с протестиращите, но не и че смята да подаде оставка. Бившият министър-председател Бойко Борисов коментира всичко това така: ,,Орешарски не е като мен. За него няма значение дори и да се окупира Луната."

Жельо Желев: Парламентът няма никакъв авторитет

2_300_26Сегашният парламент е рожба на едни избори, които останаха много съмнителни, с огромни междупартийни обвинения и търсене на решение от съда. Това кара хората да мислят, че има далавери от двете страни и затова самият парламент няма никакъв авторитет, заяви бившият президент Желю Желев. За бежанския проблем Желев посочи, че BG институциите са принудени да бъдат адекватни, защото оценките дава Европейският съюз. От друга страна, не може една демократична страна да не даде приют на бежанци, защитавайки уж националните интереси. Според него обаче управляващите трябва да намерят начин да искат повече средства от ЕС. Желев твърди, че свободата на медиите днес е много нащърбена. „Свободия има за олигарсите, тези, които обикновено са крикувани, са бедни", допълни той. За носталгията по социализма Желев посочи, че хората са достатъчно интелигентни и разбират, че без Европа не може. ,,Със Съветския съюз вече бяхме - видяхме докъде я докарахме. Бившите съветски републики избягаха от Москва, а ние се натискаме като улави", допълни президентът Желю Желев.