сн. Facebook

,,Отчуждение" на Милко Лазаров вече е на голям екран в България. Драмата, дебют за режисьора, се превърна в най-награждаваното родно заглавие за 2013-а. Тя получи редица престижни отличия на София филм фест, после грабна Гран при във Варшава, а през лятото бе оценена по достойнство и на 70-ия юбилеен фестивал във Венеция. Пожъна успех и в Бусан, Южна Корея.

,,Толкова силно не съм се вълнувал много отдавна - явно българското кино е липсвало на хората извън страната. Усетих авторитета, който успяхме да създадем във Венеция, и вярвам, че младите автори след мен ще имат самочувствието да продължат", коментира Милко Лазаров. Изпълнителен продуцент на ,,Отчуждение" е Христо Живков, оператор - Калоян Божилов.

Филмът разказва за възрастен грък (Христос Стериоглу) с млада жена и покосена от инсулт майка. Той пътува към България, за да купи все още неродено дете за 10 хиляди лева. Сюжетът, създаден от Лазаров, писателя и драматург Георги Тенев и актьора Китодар Тодоров, проследява емоционалното състояние на бременната жена (Мариана Жикич). В ролята на нейния глухоням брат е Ованес Торосян. ,,Отчуждение" е много чувствителен филм и не е съвсем лесен за гледане", каза на премиерата Стериоглу, двукратен носител на наградата за най-добър актьор на фестивала в Солун. Той има зад гърба си богата биография от филми, а един от тях - ,,Кучешки зъби", бе номиниран за "Оскар". В останалите роли са Неда Искренова, Ива Огнянова, Китодар Тодоров и Дора Маркова.

Създателите на филма обаче доброволно се отказаха да го представят пред по-широка аудитория, като не позволиха разпространението му в кината из моловете на страната. Понеже в провинцията на България други кина извън големите търговски комплекси на практика няма, то филмът така ще си и остане, без да е видян от зрителите.