Базираната в Швеция компания Northvolt представи плановете си за изграждане на първия си мегазавод за литиево-йонни батерии за електрически превозни средства в Северна Америка, недалеч от Монреал.

Първоначалната инвестиция е на стойност 7 млрд. канадски долара (5 млрд. щатски долара) и представлява победа за Канада над САЩ, където президентът Джо Байдън силно насърчава разширяването на индустрията за електрически превозни средства.

"Уникалният достъп до възобновяема енергия и суровини" в провинция Квебек, която произвежда изобилие от евтина водна енергия, я превръща в "идеалната база за дейността на първата гигафабрика на Northvolt извън Европа", се казва в изявление на съоснователя на компанията Паоло Черути, предаде АФП.

Той ще ръководи проекта като главен изпълнителен директор на операциите на компанията в Северна Америка.

През май Northvolt обяви плановете си за завод в Северна Америка, но тогава все още не беше избрала дали той ще бъде построен в Канада или в САЩ. Субсидиите, предложени от Отава, подпечатаха сделката. Стойността на правителствения бонус за инвестицията обаче не беше разкрита веднага.

След като бъде завършен, заводът ще има капацитет за производство на клетки от 60 GWh годишно, както и съоръжения за производство на катодно-активни материали и рециклиране на батерии.

Изграждането на мегазавода на площ от 170 хектара в Макмастервил и Сен-Базил-ле-Гран, недалеч от Монреал, трябва да започне до края на годината. В него ще работят до 3000 работници. Сред клиентите на Northvolt в Европа са BMW, Scania, Volvo и Volkswagen.

През последните години Отава полага значителни усилия за привличане на инвестиции в сектора на електрическите превозни средства, като изтъква данъчни облекчения и субсидии за чиста енергия. Съобщението е само последното от поредицата неотдавнашни инвестиции в нови заводи, които ще произвеждат батерии за електромобили за северноамериканския пазар.

"Не е случайно, че през миналата година Канада се изкачи от пето на второ място по производство на батерии за електромобили (след Китай)", заяви министър-председателят Джъстин Трюдо на пресконференция, на която беше представен заводът Northvolt, "Стремим се да се превърнем в лидер в областта на чистата енергия... и днешното обявяване на Northvolt е стъпка в правилната посока."

През юли Отава постигна споразумение със Stellantis за субсидиране на изграждането на завод за 5 млрд. канадски долара (3,7 млрд. щатски долара) в Онтарио, който да доставя батерии за електромобили за значителна част от северноамериканския пазар. Огромното съоръжение е съвместно предприятие с базираната в Южна Корея LG Energy Solution.

Това се случи по примера на субсидиите от 13,2 млрд. канадски долара, предоставени на Volkswagen за изграждането на първия му завод за батерии в чужбина, също в Онтарио. Стратегията на Канада отразява усилията, полагани от нейния най-голям търговски партньор - Съединените щати, където Законът за намаляване на инфлацията (IRA) на администрацията на Байдън предоставя милиарди субсидии за зелените индустрии.