Адаптирането на библейска история на голям екран лесно може да се превърне в пълна каша, особено когато тя е всеизвестна като тази за Ноевия ковчег. Затова „Noah" на Дарън Аронофски - смел и независим режисьор, самоопределил се като атеист - изглеждаше обречен на дълги полемики от самото начало. Идеята точно Аронофски да се заеме с тази екранизация за $125 милиона предизвика доста повдигания на вежди, а първите трейлъри подплашиха зрителите, като създадоха впечатление за бедствен екшън. После дойдоха зле приетите предварителни прожекции пред религиозни групи и медийните спекулации относно намеренията на режисьора да превърне историята на Ной в някаква научна фантастика, изпълнена с халюцинации и водни чудовища.

Оказа се обаче, че нито едно от тези неща не успя да попречи на „Noah" да завладее боксофисите. Продукцията спечели $45 милиона в първите си дни по екраните (премиерата му в Ню Йорк бе на 26 март) и по всичко личи, че ще бъде успешна инвестиция за гиганта ,,Парамаунт".

Само че отвъд финансовата част остава въпросът дали филмът наистина си заслужава. Какво е сътворил Аронофски от Ноевата история? Като начало много по-предизвикателен и завладяващ филм, отколкото някой е очаквал. Още от първите кадри е видно, че досега не е имало такъв религиозен филм - светът му е оцветен от ярки зелени планини, камънисти местности и светещо небе. Тази прото-Земя е визуално впечатляващ фантастичен свят, но в нея има една непосредствена заплаха, внушена от неравните и динамични кадри, заснети от ръка.

Афинитетът на Аронофски към кошмарните видения влиза в действие, когато Ной е завладян от ужасяващите си халюцинации: в един момент той е по средата на пропито с кръв поле, в следващия крещи на дъното на Океана, а хиляди трупове плават около него. Фентъзи елементите се засилват още повече, когато главният герой и семейството му получават помощ от внушителни титани, наречени Пазителите - паднали ангели с вид на каменни Трансформъри. Колкото и странно да изглежда, такива концепции сработват във филма, благодарение на цялостния му фентъзи привкус и на визуалните ефекти, които успяват да останат на границата на стилизирания реализъм.

Невероятната визия си проличава още по-ясно, когато започва Големият потоп.

Но акцентът не е върху самия визуален спектакъл, който просто олицетворява най-съществените послания на филма.

Всъщност „Noah" предизвиква зрителите с портрет на загадъчен и често жесток Създател (понятието Бог не е споменато нито веднъж), а после ни приканва да мразим главния герой и непреклонната му вяра, превръщаща го от човек в чудовище.

След което филмът разкрива истинските си теми: за щедрата природа на сърцето и за силата на свободната воля пред лицето на догмата. Това са значими въпроси за всеки независимо от неговата вяра, но „Noah" ги повдига някак твърде късно и ни кара да се чудим за кого точно е предназначен.

Въпреки тези слабости обаче - или може би тъкмо заради тях - творбата на Аронофски притежава нещо твърде често отсъстващо от високобюджетните филми: душа.

,,Да върдж"