Ивицата Газа вече е без гориво, лекарства и без брашно. От Световната здравна организация заявиха, че нищо не оправдава „ужаса, който изживяват цивилните“.

„Това е здравна катастрофа, всичките ни лекарства и консумативи свършиха“, обясни Бакр Даур, който е директор на болница „Ал Рантиси“.

В същото време външните министри на страните от Г-7 заявиха, че подкрепят "хуманитарните паузи и коридори" във войната между Израел и Хамас, но се въздържаха да призоват за прекратяване на огъня.

"Подчертаваме необходимостта от спешни действия за справяне с влошаващата се хуманитарна криза в Газа... подкрепяме хуманитарни паузи и коридори, които да улеснят спешно необходимата помощ, придвижването на цивилни граждани и освобождаването на заложници", заявиха министрите в съвместно изявление след разговорите в Япония.

В изявлението се казва още, че министрите "подчертават правото на Израел да защитава себе си и своя народ в съответствие с международното право, тъй като се стреми да предотврати повторение" на атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

В него се добавя: "Призоваваме Иран да се въздържа от оказване на подкрепа на Хамас и от предприемане на по-нататъшни действия, които дестабилизират Близкия изток, включително подкрепа за ливанската Хизбула и други недържавни участници, и да използва влиянието си върху тези групи за деескалация на регионалното напрежение"./

Израелската армия вече е „в сърцето на град Газа“. Това пък обяви вчера премиерът Бенямин Нетаняху. А от организацията „Лекари без граници“ съобщиха, че техен служител е убит при израелски удар по бежански лагер в Ивицата Газа.

„Град Газа е обкръжен, ние действаме във вътрешността и затягаме примката около "Хамас". Елиминирали сме хиляди терористи“, заяви Бенямин Нетаняху.

Израелските военни разпространиха кадри от лунапарк в Газа, където твърдят, че са унищожили изход на тунели на „Хамас“.

След предупреждение от Белия дом, властите в Тел Авив уточниха, че не планират да окупират отново палестинския анклав, каквито съмнения се появиха през последните дни.