Лидерът на БСП Корнелия Нинова реши да си оттегли оставката на партийния конгрес, който заседава извънредно в зала 1 на НДК днес. Оставката бе заявена на заседание на Националния съвет на "Позитано" 20 след загуба на европейските избори, но в неделя Нинова обяви, че няма да я депозира пред най-висшия партиен орган - конгреса, който по устав трябваше да я потвърди. „Не внасям пред Конгреса своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва и какво ще ми коства това. Другари, имах избор между два варианта. Първият: оставка на всяка цена, на инат, запазване на личното ми достойнство и его и юридически хаос, политически срив преди местни избори. Вторият: поемам имиджови щети върху себе си, което се отразява на моя личен авторитет, но предпазвам партията от хаос, битки за овладяването й с нечисти цели, загуба на подкрепа, срив в доверието и загуба на местни избори”. Така Нинова аргументира оттеглянето на оставката си.  Тя отрече оставката й да е била театрален акт.

"Всички подкрепят Нинова"
След изказването на Нинова последваха бурни аплодисменти от делегатите на конгреса, а Нинова обяви, че ги приема за вот на доверие. Последва и гласуване точката за потвърждаване на оставката й да отпадне от дневния ред - за бяха 535 "за" социалисти, 27 гласуваха "против", а 11 се въздържаха. Предстои конгресът да стартира кампания за пряк избор на лидер, но той да се проведе с отчетно-изборната кампания в партията идната пролет, когато изтича мандатът на Нинова. Конгресът, за участие в който в 10.00 часа се регистрираха 661 от 780 делегати, започна с призив от социалистите от Пазарджик Нинова да не подава оставка. Такива молби изказаха също социалисти от Казанлък, Русе, Хасково и Велико Търново, както и Валери Иванчев от столичния район "Младост". След техните молби Нинова поиска думата. "Имаме не просто партиен председател, но получихме и лидер. Аз моля конгреса, моля и другарката Нинова, дайте шанс на Русенската организация на БСП да спечели местните избори. Това няма да стане, ако партията е раздирана", обяви Иван Иванов от Русе. Делегат от Казанлък, която не се представи, обяви: "Другарко Нинова, даваме пълен вот на доверие към теб. Молим те, оцени напразни ли бяха няколко години работа. Изтегли ни като локомотив. По-достоен акт от твоята оставка е да я оттеглиш. Опозицията ще почака още няколко месеца. Другото е да се върнем назад. Нека да подкрепим другарката Нинова с мощен вот на доверие. Нека този конгрес да бъде белязан от силата на разума, а не - на самоунищожаването".
Нинова обяви, че БСП не се продава
Речта на Нинова започна след близо час призиви да не подава оставка. След като отчете, че е променила партията, като са спечелени президентските избори и има ръст на подкрепата за БСП на парламентарните и европейските избори, Корнелия Нинова каза, че е заявила оставка, защото си е помислила: "Стига, изтощихме партията!". Хората тичат, работят, а ние водим публични борби кой да води бащина дружина. Ще останем без дружина. Нека двете тенденции в БСП да излъчат кандидати - исках. С моето желание да бъдем като европейските социалисти отворих кутията на Пандора". Така обаче се отворил бент от фалшиви новини и натиск да партията да се върне в изходна позиция преди лидерството й, а тя искала БСП да бъде модерна лява партия като другите в политическото семейство ПЕС, където имало преки избори. "Различни политически и икономически лобита се задвижиха за овладяване на БСП - твърдя го отговорно. На тези бизнесмени, които се бъркат в партийните работи, искам да кажа: "Наиграхте се, затворете си портфейлите. Казвам ви го смело - БСП не се продава. БСП е кауза. Ако можете да купите 30 търговци в храма, зад каузата стоим стотици хиляди, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще напуснат храма", заяви още Нинова. След това обяви, че партията ще се справи заедно, а членовете и ще бъдат обединени. "Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата. Аз имам много трески за дялане. Стилът ми е силов. Липсва ми гъвкавост. Стефан ме нарече танк. Но никога по никакъв повод не съм пренебрегвала колективните органи", каза още Нинова. После обяви, че не приема критиките, че БСП отстъпва от идеологията си, които се основавали само против решението да не подкрепят Истанбулската конвенция. Тя призова вътрешната опозиция да изчака и да не бърза да раздава наследството й.