Българският национален празник 3 март беше отбелязан на редица места в Северна Америка с поредица от инициативи, някои от които се провеждат традиционно, а други бяха организирани за първи път.

За 17-ти пореден път в Чикаго беше проведена тържествена церемония по издигане на българския национален флаг. Церемонията се проведе по обяд на площад "Дейли плаза". Там българският трибагреник беше изнесен от представители на Българо-американската полицейска асоциация.

Знамето беше издигнато от Богдана Шкумбова, директор по образованието в Чикагските държавни училища, след което прозвуча и българският национален химн в изпълнение на Джулия Арагон. 

 

Церемонията продължи с традиционните хора, които всяка година българите прредставят на "Дейли плаза" минути, след като българският трикольор се извиси на пилона.

За първи път цветовете на българския трикольор осветиха антените на най-високата сграда в Чикаго - Willis Tower. 

Източник Светослав Станков/Генерално консулство на България в Чикаго

„Днес е 3-ти март, Денят на освобождението на България и ние, българите в Чикаго отново сме на Дейли Плаза, въпреки студа и снега, за да заявим гордо нашата българска идентичност, издигайки националния ни флаг, така че Чикаго и Америка да видят свещените за нас цветове бяло, зелено и червено“, каза пред BG VOICE генералният консул Светолсав Станков.

Във Вашингтон осветен беше и Мемориалният мост „Фредерик Дъглас“. Светлините можеха да се наблюдават на 3 март след 18.30 ч. местно време до следващата сутрин. 

За втора поредна година, в чест на националния празник на България, Трети март, Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис освети знаковата сграда на общината на Лос Анджелис (Los Angeles City Hall) в цветовете на националния трибагреник на страната ни. 

Тази инициатива е от изключителна важност, защото се случва за първи път в историята на този важен американски мегаполис и на Западния бряг на САЩ. Тя е резултат от отличното сътрудничество на генералното консулство на Република България в Лос Анджелис с местните власти и е израз на уважението към нашата страна и нейната история и традиции. България е първата чужда държава, уважена по този начин за своя национален празник. 

От 17 до 21 часа местно време в бяло, зелено и червено грейна и Виенското колело в Сиатъл. Идеята се реализира със съдействието на почетния консул на България във Вашингтон Елка Русков. Емблематичната за града атракция е открита през юни 2012 година и разполага с впечатляваща светлинна инсталация. 

Източник Велислава Панова/Facebook

За трета поредна година в цветовете на българското знаме беше осветен и Ниагарският водопад. Инициативата е на Генералното ни консулство в Торонто, Канада. Светлинното шоу можеше да бъде видяно на 3 март между 22:00 и 22:15 ч. канадско време.