Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че страната се нуждае от боеприпаси от Съединените щати във "войната за своето съществуване", обръщайки се директно към Белия дом.

"Готов съм да понасям лични нападки, при условие че Израел получи от САЩ боеприпасите, от които се нуждае във войната за своето съществуване", каза той, цитиран от "Харец".

Коментарите на израелския лидер дойдоха, след като той разгневи Вашингтон с видеоизявление тази седмица, в което обвини Белия дом, че "задържа оръжия и боеприпаси за Израел". Американски официални лица заявиха, че не са наясно какво е имал предвид Нетаняху.

"Тези коментари бяха дълбоко разочароващи и със сигурност притеснителни за нас, като се има предвид размерът на подкрепата, която сме оказвали и ще продължим да оказваме", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред журналисти.

Вашингтон посочи, че има само една пратка от 2 000-килограмови бомби, която се преразглежда поради опасения за използването им в гъсто населени райони в Газа. Кърби обясни, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан трябва да се срещне с израелския си колега Цачи Ханегби и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермер.

Вашингтон е основният военен поддръжник на Израел, но Белият дом изрази недоволство от нарастващия брой на жертвите сред цивилното население в Газа.