Калин Първанов

Визовият проблем на България с Канада няма нищо общо с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Европейския съюз и североамериканската държава. Опорната точка, с която на българската публика се пробутват „ползи" от един много съмнителен договор, е не само манипулативна, но и дълбоко провинциална.

Съществува европейски регламент, уреждащ безвизовото пътуване в ЕС за граждани на САЩ и Канада, който изисква реципрочни действия от тяхна страна за жителите на съюза. Този регламент не се спазва спрямо за българи и румънци, а ръководството на Евросъюза се прави, че не забелязва нарушението на партньорите си и не предприема нищо, за да защити две от своите държави членки. Тоест проблемът даже не е толкова в Отава, колкото в Брюксел, въпреки старанието на българските власти да го адресират къде ли не, включително до регионалните власти във Валония. Сега пък малката белгийска провинция ни била виновна за съществуването на визите, понеже блокирала подписването на СЕТА.

Основните възражения срещу СЕТА, които се обсъждат в цяла Европа и които са в основата на валонското вето, са три: създаването чрез споразумението на корпоративни трибунали, в които чужди инвеститори могат да завеждат дела срещу държави, когато сметнат, че в резултат от правителствени решения или регулации са пропуснали планирани от тях печалби; в СЕТА са включени клаузи, според които сектори от икономиката или публични услуги, които веднъж са либерализирани (приватизирани), повече не могат да се връщат под публичен контрол; в споразумението се борави и с т.нар. негативни списъци на обществените услуги, защитени от либерализация.

Голямата пропагандна лъжа, която се поднася на българите от политици и медии, е, че само валонците са против СЕТА. Истината е, че само Валония и район Брюксел устояха на зверския натиск от еврокрацията (не е ли време вече да я наричаме еврокорпокрация?), който през последните дни приема характера на ултиматуми и дори на шантаж. „Храбреци" като Орбан и Ципрас отдавна се снишиха, а последен бялото знаме развя австрийският канцлер - социалдемократът Кристиян Керн. Говори се, че това е станало, след като е бил заплашен, че ако не подкрепи СЕТА, християндемократите от Народната партия ще съборят коалиционното му правителство.

В почти всички държави от ЕС водещи политически партии и значими обществени организации са срещу подписването на всеобхватни договори като СЕТА и ТПТИ. Те са наричани „зомби споразумения", тъй като далеч надхвърлят търговските въпроси и обхващат почти всички сфери на обществения живот в интерес на транснационалните корпорации. Въпреки всичко това в България продължава да се говори за коварството на валонците, които се заинатили да спрат свободното придвижване на българите до Канада. Нерде Валония, нерде Вакарел!

И докато Европа ври и кипи по въпроса, единствените дебати за СЕТА в българските институции протекоха под формата на кратък монолог на премиера, подходящ за включване в авторската му рубрика „Вие сте прости - и аз съм прост, затова се разбираме". „Колегите знаят, че търговията, бизнесът, глобалният свят съществуват още при цар Асен II, когато сме давали на хърватите без никакви данъци да пазаруват и да търгуват в България. Сиреч още тогава някакви европейски норми са важали", заявил Бойко Борисов по време на правителствено заседание на 20 октомври.

Темата намери продължение ден по-късно с кратък брифинг на премиера пред български журналисти по време на заседание на Европейския съвет в Брюксел. Авторството на приказките под шипковия храст този път не беше само на Борисов. Журналистите го питаха само и единствено за визите. Друго главите им не родиха. Други проблеми те не видяха. След всичко казано и чуто през последните дни може би вече се чудите кое е провинция - Валония или България? Със сигурност валонските премиери не питат Началниците, преди да вземат решение, нито пък се отказват от стратегически проекти след посещения на чужди сенатори в кабинетите им. В отговор на настояване от председателя на Европейския съвет Доналд Туск Валония да даде окончателен отговор до понеделник, премиерът Пол Манет напомни, че издаването на ултиматуми е несъвместимо с упражняването на демократичното право и че не се ръководи от чужди графици.

Впрочем, гербът на Валония е петел. Българският е лъв, но напоследък май повече ни подхожда кокошка.