Въпреки че новият закон, с който беше легализирана употребата на канабис за развлечение в Минесота, влезе в сила на 1 август, марихуаната все още остава забранено вещество за имигрантите, които все още не са граждани на САЩ, предупредиха властите. 

Използването, притежаването, отглеждането и продажбата на марихуана все още е незаконно, според федералния закон. А ако имигрант, независимо дали има легален статут, или не, бъде заловен с канабис, това може да му попречи да получи законен статут или гражданство в САЩ, да доведе до загуба на имиграционния му статут или дори да го изложи на риск от депортиране, обясняват още властите. 

Канабисът е легален за използване и притежаване от възрастните американски граждани на 21 и повече години в Минесота. 

Джулия Декър, политически директор на Имигрантския правен център в щата, обясни, че това е важна разлика за всеки, който не е гражданин на САЩ – дори ако има зелена карта или друг вид легален имиграционен статут.  

„Канабисът все още е

федерално контролирано вещество,

което означава, че все още можете да се сблъскате с имиграционни последствия за всякакъв вид дейност или притежание на канабис, въпреки че е законно в Минесота според щатското законодателство“, каза Декър. 

Тя обясни, че имигрант, заловен с малко количество марихуана за лична употреба може и да не получи наказателна присъда, съгласно новия закон. 

„Въпреки това, има някои служители на Имиграционните служби, които ще ви попитат „Извършили ли сте някога престъпно деяние, за което не сте били обвинени или осъдени?“ И разбира се, тогава някой се кълне под наказание за лъжесвидетелстване или под някаква клетва, че казва истината“, казва Декър. 

По думите й, ако бъде заведено наказателно дело, това също може да има последствия. 

Линус Чан, професор по право в Юридическия факултет на Университета на Минесота смята, че системата може да се окаже предизвикателство за адвокатите. 


„Често хората, когато се позовават на това дали нещо е престъпление, или не, не правят разлика между щатския и федералния закон“, каза Чан. „Така че е много рядко, например, хората да говорят по този начин. И това може да бъде объркващо и за адвокатите и да се налага да разглеждат две различни форми на закона.“ 

Чан също така обясни, че една област, в която това е често срещано, е когато се разглежда заличаването на присъди. Той казва, че някой, осъден в щатския съд, може да получи заличаване, но това може да няма значение на федерално ниво. 

„И повечето хора биха си помислили, добре, ако това е начинът, по който един щат се справя с това дали имате присъда, или не, тогава защо би било различно за Конгреса или федералното правителство? Но за съжаление, това е много различно за федералното правителство и особено в имиграционното законодателство“, казва той. 

Според него това отчасти се дължи на имиграционните закони, които са приети в средата на 90-те години или дори преди това и не са се променили много. Федералният имиграционен закон, обяснява той, също не прави изключения за

марихуана по лекарско предписание

или ако някой е работил в диспансер. 

И Чан, и Декър обаче казват, че присъдата за марихуана не предотвратява автоматично натурализацията на някого или не води до депортиране, но рисковете са по-големи за тези, които нямат гражданство.

Според Декър макар някои разграничения в закона да са необходими, законите за марихуаната илюстрират колко произволни могат да бъдат те. 

„Мисля, че както при много проблеми между тях, особено за граждани и неграждани, има много места, където изглежда някак фундаментално несправедливо различните хора да са подчинени на наистина различни стандарти на законите.“ 

Всеки, който в момента се ориентира в имиграционната система, трябва да се консултира с имиграционен адвокат, съветва Декър. Тя казва, че Минесота все още е в ранните етапи на легализирането на марихуаната, затова е важно да се следи отблизо как притежанието на лека дрога ще се отрази на потенциалните бъдещи граждани на щата.

Приходите от марихуана в Илинойс надхвърлят тези от алкохол

Продажбата на легална марихуана в Илинойс отбеляза „безпрецедентен ръст“ през фискалната 2023 г. Това става ясно от нов годишен доклад на щатския Департамент за финансово и професионално регулиране (IDFPR). От началото на годината в щата са отворени още 28 нови обекта за продажби на дребно, а приходите са над $1.5 млрд. 

Общите данъчни приходи от индустрията обаче спадат през фискалната 2023 г., като паднаха до $420.9 милиона от рекордните $435.1 през предходната година, съобщават властите. 

Както и в минали години, Илинойс

спечели значително повече приходи от канабис,

отколкото от алкохол, който донесе около 316.3 милиона долара през същия период. 

„През фискалната 2023 г. беше регистриран безпрецедентен растеж на пазара на канабис, невиждан от началото на медицинската програма през 2015 г., и след като употребата на канабис от възрастни беше легализирана през 2020 г.“, се казва в новия доклад. „С поглед към бъдещето и фискалната 2024 година, IDFPR предвижда продължаващ растеж на регулирания пазар.“ 

През цялата фискална година са издадени 200 условни лиценза за продажба на марихуана за развлечение. Повечето от тях са в окръг Кук, най-населеният в щата. 

Общият брой на продуктите от марихуана, продадени през фискалната 2023 година, също се е увеличил, достигайки близо 45 милиона, се казва в доклада. Повечето продуктови категории отбелязаха растеж, като единствените изключения бяха инфузионните течности и инфузионните локални продукти. 

Около една четвърт от всички продажби на канабис пък са били

на жители извън щата

„Това е само една част от пазара, а не нещо, от което индустрията трябва да зависи“, се казва в доклада. За фискалната 2024 г. IDFPR казва, че ще бъдат издадени още 55 лиценза и ще бъдат наети осем нови инспектори „за намаляване на времето за лицензиране на физически лица и фирми“.

Агенцията също така възнамерява да приложи нова програма за проследяване от семената до продажбата, се казва в доклада. 

По закон Министерството по приходите на Илинойс е длъжно да включи в годишния си отчет всякакви препоръки за промяна на ставката на данъка върху употребата на канабис за възрастни, но реши да не го прави. 

„В този момент Министерството смята, че програмата все още е твърде млада, за да прави смислени препоръки за данъчната ставка“, се казва в доклада. 
Илинойс облага всеки продукт от канабис с 20% от покупната цена, като данъчните ставки се увеличават в зависимост от силата на продукта. 

Ефективните ставки могат да надхвърлят 40 процента, ако местните власти въведат допълнителен 3-процентен данък. 

Текущата фискална година започна натоварено, според наскоро публикувани държавни данни за продажбите, които показват, че търговците на дребно са продали продукти от канабис за възрастни на рекордна стойност от 140 милиона долара през август. През септември щатът постави рекорд за броя на отделните продукти, продадени на пазара за употреба от възрастни, въпреки че общите приходи бяха малко по-ниски – 139.5 милиона долара. 

Губернаторът Джей Би Прицкър посочи ръста на индустрията и силните продажби през миналия месец, омаловажавайки сравнително високите цени на дребно в щата. Според анализ на Политическия институт на Илинойс, щатът е третият по големина пазар на марихуана на дребно след Мичиган и Калифорния. 

„Все още имаме разрастваща се индустрия, както знаете, тази, която стартирах през 2019 г., донесе почти 450 милиона долара на държавните и местните власти“, каза Прицкър пред The Center Square. 

Купувачите на канабис в Илинойс плащат 89% повече от средното за САЩ

Нов доклад, публикуван от Headset, установи, че жителите на Илинойс плащат 89% повече за средния артикул канабис, отколкото в останалата част от страната. 

Те отбелязаха, че ръстът на продажбите е намалял бързо след легализирането, само с 2% увеличение на търсенето през първата половина на тази година в сравнение с същия период година по-рано. Експертите очакват търсенето да падне още повече, след като Мисури легализира канабиса за развлечение. 

Въпреки че докладът установи, че цените на продуктите с канабис бавно падат с времето, изследователите на Headset заключиха, че съществуващите високи цени на канабиса в Илинойс вероятно произтичат от липсата на конкуренция. 

Според изследователите, че малък брой търговски марки работят на пазара и има висока степен на вертикална интеграция. Докладът установи, че 68% от общите продажби в щата идват от само 10 марки. 

Илинойс има и малко търговци на дребно в сравнение с други щати, но жителите на щата плащат вторите най-високи данъци в страната, за да купуват марихуана за развлечение, което тласка потребителите към други щати и нерегулирани продавачи.