След като народните представители почиваха един месец заради местните избори, днес се очакваше да възобновят своята работа. Това обаче не се случи, защото ГЕРБ-СДС и ДПС не влязоха в зала и не се регистрираха.

Партиите, които заеха местата си по банките бяха от ПП-ДБ, “Възраждане”, БСП и ИТН. Въпреки това обаче не успяха да съберат необходимия кворум за стартиране на пленарното заседание. Регистрираха се едва 73 депутати от общо 240 депутати.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков не прекрати изцяло заседанието и реши, че ще направят втори опит за стартиране на заседанието в 9:30 часа, когато отново ще направят проверка на кворума. 

“Нека ГЕРБ и ДПС да дойдат в зала, имаме много закони да приемаме. Разбираме, че трябва да се съберат и да обсъдят нещата, но и тук има важна работа”, заяви Кирил Петков по повод проваленото първо заседание на НС, което не успя да събере кворум. Групата на ГЕРБ-СДС и на ДПС не се регистрираха в зала, тъй като и двете партии провеждат партийни заседания.

Петков подчерта, че групата на ПП-ДБ също няма да се регистрират в зала, ако не дойдат ГЕРБ и ДПС.

При втория опит бяха регистрирани едва 67 човека, а Росен Желязков отмени заседанието.