Десетки хиляди хора излязоха на протест по улиците на Манхатън в Ню Йорк, настоявайки за повече действия срещу изменението на климата, два дни преди официалното откриване на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, предаде Франс прес.

Демонстранти от около 700 организации и активистки групи се събраха в Ню Йорк, носейки плакати с надпис: "Байдън, сложи край на изкопаемите горива“, "Изкопаемите горива ни убиват“,"Не, аз не гласувах за пожарите и наводнения", "Спрете използването на изкопаеми горива", "Обявете извънредно положение за климата".

Американският президент Джо Байдън е в списъка със световни лидери, които ще пристигнат днес в Ню Йорк за 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, чието откриване е насрочено за утре.

"Ние сме тук, за да поискаме от правителството да обяви извънредна климатична ситуация“, каза Аналилия Меджия, директор на активистката група Център за популярна демокрация.

Един от протестиращите беше облечен като топящ се снежен човек, като своеобразно предупреждение за повишаването на нивата на океаните и моретата. Посланието към световните лидери беше да спасят планетата от използването на петрол и газ, за което се смята, че допринася за глобалното затопляне.

Според организаторите на протеста от Центъра за популярна демокрация в него са взели участие над 75 000 души, посочва Асошиейтед прес.

Протестът е част от планирани едноседмични демонстрации по целия свят, организирани от "Климатичната група" - неправителствена организация, чиято цел е да мобилизира протести срещу измененията на климата и глобалното затопляне. Планирани са повече от 500 протеста в общо 54 държави, включително САЩ, Германия, Великобритания, Южна Корея и Индия, на които се очаква да се съберат повече от милион демонстранти по целия свят, отбелязва БТА.

В доклад на ООН за климата, публикуван този месец, 2025 г. е посочена като краен срок, в който световните емисии на парникови газове трябва да достигнат своя връх - последван от рязък спад след това - ако човечеството иска да ограничи глобалното затопляне в съответствие с целите на Парижкото споразумение.

Парижкият договор от 2015 г. успешно даде тласък на действията в областта на климата, но "сега са необходими много повече усилия на всички фронтове", се казва в доклада, който ще бъде в основата на решаващата среща на върха по въпросите на климата в Дубай в края на годината.

Постигането на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. - друга цел на споразумението в Париж - ще изисква също така постепенно прекратяване на изгарянето на всички изкопаеми горива, чиито емисии не могат да бъдат уловени или компенсирани.