,,По принцип  рядко употребявам алкохол и се старая да избягвам и животински  мазнини. От четири години започнах да  работя като шофьор. Пътуване на дълги разстояния, обездвижване, нередовно хранене и стресови ситуации предостатъчно. Появи ми се повишено кръвно налягане и повишен холестерол в кръвта много над нормалните стойности. Ходих два пъти на прегледи при американски доктор и той ми предписа лекарства за кръвното налягане и също Crestor за понижаване на холестерола. Даде ми указания за диета. По едно съвпадение двама мои колеги бяха вземали същите лекарства за кръвното и холестерола и имаха известен резултат, но и двамата се оплакваха от неприятни странични ефекти, включително и бъбречни проблеми. Единият от тях получи полова слабост, която продължи дълго време и му създаде сериозни семейни проблеми. Аз попитах моя доктор какъв е рискът и аз да получа подобни проблеми. Той отговори, че е малък и започнах да пия тези лекарства. След няколко седмици получих стабилизиране на кръвното налягане, а след около два месеца се получи и понижение на холестерола. Моят доктор ми каза да не спирам тези лекарства и аз продължих да ги пия в същата доза. За съжаление след още две седмици изведнъж започнах да чувствам силна умора, нервност и най-лошото е, че получих полова слабост, каквато не е характерна за моята възраст. Това наистина ме шокира доста и разочарова. Прекратих контактите си с моя доктор. Той трябваше да ме предупреди за тези рискове. Това се оказа лоша изненада за мен.

Сега се нуждая от съвет какво мога да предприема по методите на натуропатичното лечение, за да възстановя половите си функции и енергията си."

Захари П.

Драги Захари, има какво да се препоръча за възстановяване на половите функции и енергетичните процеси в организма, използвайки натурални продукти без риск от странични ефекти. Преди това обаче искам да напомня следното: почти всички съвременни синтетични лекарства за понижаване на холестеролните нива в кръвта имат странични ефекти. Например употребата  на Lipitor или Crestor повече от 2 месеца  може да доведе до нарушение в съкращението (спазми) на десетки хиляди мускулни влакна в различни групи мускули. Това води до физическа слабост и бърза умора. Също доказано е, че може да увреди черния дроб и свързаните с него функции - детоксична функция, обмяна на веществата и даже кръвотворна функция. Това може да доведе до непредвидими усложнения. Също може да доведе и до полова слабост. Това е така, защото се потискат различни групи нервни рецептори в мозъка и в някои вътрешни органи. Тези неприятни ефекти съвсем не са редки и преодоляването им изисква доста време. Според опита на известни доктори натуропати, като например доктор Робърт Макинсън от Торонто в Канада, трябва много избирателно и за сравнително кратък период от време да се предписват синтетични лекарства за понижаване на холестерола. След като се понижат стойностите до по-ниско ниво, с по-малък риск да се преминава на естествени, натурални вещества за понижаване до нормални стойности. Такива натурални вещества са например Red Yeast Rice, Cod Liver Oil, Fenugreek extract и доста други. Така се избягват рисковете от чернодробни и бъбречни увреждания, от увреждания на големи мускулни групи и последваща бърза умора и също полова слабост. Разбира се, препоръчва се диета и колкото е възможно повече движение и физически упражнения. Хората, които мислят, че хапчетата могат да компенсират обездвижването, употребата на концентрирани въглехидрати и мазнини, много се лъжат. Практиката показва, че такива хора постигат само временни ефекти, търпят много разочарования и правят сериозни финансови разходи.

За  конкретни случаи като твоя, Захари, съществуват различни продукти, които могат да помогнат, като например Co Q-10, R-Fraction Alpha Lipoic Acid, Red  Panax Ginseng, Tribulus extract и други. Те се комбинират според възрастта и конкретните оплаквания.  Разбира се, препоръчва се и диета с ограничение на животински мазнини, прекратяване  употребата на концентрирани въглехидрати и солени храни. За тази цел трябва индивидуална консултация. По този метод ще преодолеем напълно половата слабост и ще повишим енергетиката на организма. Получават се и допълнителни положителни ефекти за нормално кръвно налягане. Няма рискове от странични ефекти. За пациентите без медицинска застраховка това означава икономия на доста пари. Профилактиката е доста важна, особено за хора, които са обездвижени (шофьори, чиновници в офиси) и по-точно - те трябва поне три-четири месеца годишно да  провеждат диети и очистване на чревния тракт от токсични отлагания, активиране на черния дроб, за да поддържат нормално ниво на холестерола в кръвта и да не се налага често да вземат синтетични лекарства.