Георги Славов

Няма негативни мнения за настолната игра „Цар на историята" досега, похвали се преподавателят по предприемачество в софийското 19-о СУ „Елин Пелин" Калин Радулов, който е отговорен за новия хит на българския пазар. Това е настолната игра „Цар на историята". Той заедно с ученици от 11 клас, които са се записали при него на специален обучителен профил „Предприемачество", първо са стигнали до обединена идея за създаване на настолна игра по подобие на играта Timeline, разказва преподавателят.

„Timeline обаче ни се стори прекалено скучна и адаптирана и затова добавихме елемента на интеракция като от играта „Уно", където може да се вземат карти и да се пречи на другите играчи", обясни вдъхновенията на себе си и учениците Радулов. Той обяснява, че екипът е бил разделен - едни са избрали историята за главна тема, защото им е страст, а на други, като мнозина от нас, просто им е трудно да помнят дати. Радулов обясни и пътя, през който се минава, за да стане една идея реалност. „Първо се разработва прототип на цялата идея, за да може да се хвалим и да се използва за представяне. След това се изработва дизайнът, пробват се демоверсии", разказва преподавателят. „С готов прототип отидохме на събитието за настолни игри „София борд геймс", където получихме много ценни контакти. След това се свързвахме с "Българска история" за популяризиране на проекта ни, но разбрахме, че те и издават. Те предложиха да работим в екип и заедно с бара за настолни игри „Абордаж" и така „Цар на историята" стигна до българския пазар", коментира Радулов.

На въпрос как вижда бъдещето на настолното чудо Радулов отговори, че ще реинвестират средства с цел разширяване. Обясни, че има планове за настолни игри, които да обхващат европейска или дори световна история. „Цар на историята" обхваща период от 681 г. до 2007 г., включва 90 събития, разделени из трите периода в играта - Средновековие, Османски период и Нова история, добави г-н Радулов.

 

[caption id="attachment_9628" align="aligncenter" width="611"] Калин Радулов[/caption] [caption id="attachment_9629" align="aligncenter" width="611"] Учениците, създали играта[/caption]