Комисия към Сената направи първата стъпка към предоставяне на директна военна помощ за Тайван от страна на САЩ в размер на милиарди долари, като одобри специален закон за това. Военната помощ ще направи взаимоотношенията между Вашингтон и Тайпе по-официални и ще увеличи подкрепата за острова в период на нарастващото напрежение с Пекин.

В продължение на десетилетия Съединените щати продават оръжия на Тайван, но новото законодателство ще отиде по-далеч, като предостави пряка военна помощ. За четири години ще бъдат предоставени 4,5 млрд. долара - стъпка, която със сигурност ще разгневи Пекин. То предвижда и санкции за Китай, ако се опита да завладее острова.

С подкрепата и на двете партии сенатската комисия по външни отношения одобри Закона за тайванската политика, съобщи Ройтерс. Сенатор Боб Менендес, член на Демократическата партия, заяви, че Съединените щати "не търсят война или повишаване на напрежението с Пекин".

"Внимателно и стратегически намаляваме екзистенциалните заплахи, пред които е изправен Тайван, като повишаваме цената за превземането на острова със сила, така че то да стане с твърде висок риск и непостижимо", каза Менендес.

Сенатор Джим Риш заяви, че е "наложително да предприемем действия сега, за да подсилим самозащитата на Тайван, преди да е станало твърде късно".

Китай открито е заявявал, че няма да се поколебае да си върне Тайван със сила, и все по-често извършва провокации около въздушното пространство на отцепилия се остров. Скорошното посещение на говорителката на Камарата Нанси Пелоси в Тайпе бе посрещнато от Пекин с гняв и демонстрация на сила чрез военни маневри около Тайван.

Законопроектът все още трябва да бъде приет от пълния състав на Сената и Камарата на представителите. Белият дом не е съобщил дали президентът Джо Байдън възнамерява да го подпише.