Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви, че вече няма да доставя оръжия на страната, тъй като дипломатическият спор за зърното ескалира през последните дни. За това съобщава Би Би Си.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви, че вместо това ще се съсредоточи върху въоръжаването си с по-модерни оръжия.

Този ход идва на фона на нарастващо напрежението между двете страни. Във вторник Полша привика посланика на Украйна заради коментари, направени от президента Володимир Зеленски в ООН. Той  каза, че „някои нации са симулирали солидарност с Украйна“ и чрез забраната за вноса на зърно "помагат на Русия", което Варшава заклейми като „неоправдано“ по отношение на Полша.

„Ние вече не доставяме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме себе си с по-модерни оръжия“, каза в интервю за една от полските телевизии Матеуш Моравецки.

Спорът за зърното започна след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което почти затвори основните черноморски морски пътища и принуди властите в Киев да търсят алтернативни сухопътни пътища. Това от своя страна доведе до големи количества зърно, които се озоваха на пазара в Централна и Източна Европа.

Напрежението ескалира след като Полша, Унгария и Словакия затвориха границите си за украинско зърно, въпреки облекчените общоевропейски мерки.

Киев заяви, че ще съди трите държави заради решението. Докато полският президент Анджей Дуда отмени планираните разговори с украинския си колега Зеленски. Дуда заяви, че това се е наложило поради "организационни причини".

Варшава стигна и по-далеч - говорителят на правителството каза, че вероятно ще бъде спряна финансовата помощ на украинските бежанци в Полша. Не е ясно дали изказването е в отговор на напрежението около зърното.