Азербайджан евакуира персонала на посолството си в Техеран, обвинявайки Иран за "терористичната" атака, при която беше убит началникът на охраната, а двама охранители бяха ранени. Началникът на полицията в Техеран заяви, че мъжът, извършил нападението, е бил мотивиран от "лични" причини. "Цялата отговорност за нападението е на Иран", заяви говорителят на азербайджанското външно министерство Айксан Хацизада пред местни медии. Той заяви, че неотдавнашната антиазербайджанска кампания в иранските медии е "насърчила нападението". По-късно Хацизада заяви пред турската телевизия TRT Haber, че персоналът на посолството "е евакуиран от Иран".

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви в Twitter: "Остро осъждам терористичната атака". [caption id="attachment_840673" align="aligncenter" width="740"] Сн.: ЕРА/БГНЕС[/caption] В изявление по-рано Министерството на външните работи на Азербайджан заяви, че "мъж, въоръжен с "Калашников", е убил ръководителя на охраната на дипломатическата мисия". То заяви, че двама охранители, ранени от нападателя, са в "задоволително" състояние и е започнало разследване.

Нападателят е арестуван и е иранец, женен за азербайджанка

заяви началникът на полицията в Техеран генерал Хосейн Рахими. [caption id="attachment_840671" align="aligncenter" width="740"] Сн.: ЕРА/БГНЕС[/caption] Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани заяви, че Техеран категорично осъжда "въоръженото нападение..., което за съжаление доведе до смъртта на един човек". [caption id="attachment_840668" align="aligncenter" width="740"] Сн.: ЕРА/БГНЕС[/caption] "Според предварителното разследване става въпрос за лични мотиви", добави той. Иран е дом на милиони тюркоезични, етнически азербайджанци и отдавна обвинява Баку, че подклажда сепаратистки настроения на негова територия. Отношенията между двете страни са традиционно влошени, като бившата съветска република е близък съюзник на историческия съперник на Иран - Турция. Техеран също така се опасява, че азербайджанската територия може да бъде използвана за евентуална офанзива срещу Иран от страна на Израел, който е основен доставчик на оръжие за Баку.