Мнозина, стигнали до Шанхай, не пропускат да посетят пазара, където се продават всякакви пържени гадинки. Казват, че били вкусни като скариди

В историята на туризма има много странни и удивителни дестинации. Дори и на най-традиционно настроения турист му се приисква понякога да види нещо необичайно. Предлагаме ви да се запознаете с класацията на най-странните места за екскурзии по света, предлагани от туристическите агенции.

1. Гастрономически тур „Странно месо" в Шанхай  

„Вкусна" шанхайска екскурзия предлага посещение на традиционни пазари в Поднебесната империя. Ако обичайното ви меню включва супа, апетитно второ блюдо и десерт, този тур не е за вас. Но пък ще се хареса на тези, които биха опитали пържени скакалци и други буболечки. Да ви е сладко!

2. Разходка с бездомниците в Барселона

Идеята на този туристически маршрут е да се видят всички страни на Барселона - забележителностите, но и скритите места, за които могат да ви разкажат само местните. А бездомниците на втория по големина град в Испания ще ви представят своя уникален поглед към града и неговите потайности. Пазете си джобовете.

3. Нощна обиколка по заводите в Япония

В този тур индустриалните заводи на Япония се представят пред туристите като забележителности на страната. При това именно нощните посещения са най-търсени. Поне от местните туристи. Българите обаче трудно биха се впечатлили.

4. Тъжна екскурзия сред мъртъвците в Бруклин

Гробището Грийнуд в Бруклин (Ню Йорк) отдавна е паркова зона. Само че тук не бива да се тича, да се карат ролери и велосипеди. Но пък на входа му можете да си купите карта на гробището или тениска. Самите американци не смятат траурния парк за тъжно и мрачно място. Те идват тук да пийнат нещо вкусно „с мъртъвците" в катакомбите на гробището, особено в дните около Хелоуин.

5. Поход по местата на трагедии с холивудски звезди

Туристическата компания Dearly Departed Tours (Лос Анджелис) организира „смъртни" турове, като води туристите по местата, където са приключили земния си път известни холивудски звезди. Маршрутите се радват на небивало търсене. И са на подобаваща цена. 

6. Обиколка по селските навеси и хамбари

Хамбарната обиколка се предлага в щата Айдахо. Туристите, любители на селските преживявания, имат възможност да посетят организирано, при това безплатно, над 70 традиционни навеси и хамбари и да се запознаят с местните хора. Прахолякът е добавка към преживяването.

7. Разходка по курниците

Кокошарниците на Тексас отварят врати пред всички желаещи да им се полюбуват. Кудкудякащото пътешествие се организира от местната Асоциация на птицевъдите. Тя устройва този необичаен вид почивки с цел да се поощрят местните фермери. Заради наплива от туристи в много от курниците са поставени огромни полици, за да имат туристите по-добра видимост. Яйцата обаче са с пари.

8. Под червените фенери в Амстердам

Прочутият тур на червените фенери минава през приемания нееднозначно, но отдавна знаменит район в Амстердам, където туристите могат да се насладят на гола плът, кафе и още нещо. Консумацията се заплаща.

9. По пътя на корупцията

„Политическият" отдих е тур, разобличаващ тъмната страна на прекрасния чешки град Прага. Вниманието на обиколката е съсредоточено върху т. нар. Паметници на корупцията - учебни заведения, болници, институции. Тук плащането (освен за екскурзията) е забранено по разбираеми причини.

10. Тоалетна екскурзия

Историческият тур из Йорк - най-стария британски град, ще ви даде представа как са били устроени отходните ями и тоалетните на викингите и римляните. На това му се казва необикновена екскурзия. Ароматът е бонус.