Най-малко 10 328 палестинци, включително 4237 деца, са били убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа от 7 октомври насам, съобщи министерството на здравеопазването в контролирания от палестинската групировка "Хамас" анклав, предаде Ройтерс.

Говорител на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че най-малко 16 здравни работници са загинали при изпълнение на служебните си задължения на територията на ивицата Газа, и призова за отмяна на ограниченията върху медицинската помощ, като заяви, че на някои лекари се е налагало да извършват операции, в това число и ампутации, без упойка.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху снощи заяви, че Израел би обмислил възможността за "малки тактически паузи" в боевете в Газа, за да улесни влизането на хуманитарна помощ или да позволи извеждането на заложници, държани от бойците на "Хамас", предаде Ройтерс.

Израелският лидер обаче отново повтори, че страната му отхвърля възможността за прекратяване на огъня без освобождаване на всички хора, държани в плен в управлявания от "Хамас" палестински анклав.

Нетаняху направи тези коментари в интервю за американска телевизия по време на което беше попитан кой трябва да управлява Газа след края на конфликта.

"Мисля, че Израел за неопределен период от време ще има цялостната отговорност за сигурността, защото видяхме какво се случва когато нямаме тази отговорност за сигурността", каза Нетаняху пред "Ей Би Си Нюз", цитиран от БТА.

Израел започна въздушна и сухопътна офанзива срещу "Хамас", след като военната групировка извърши смъртоносна въоръжена атака в Южен Израел миналия месец, при което бяха убити 1400 души и други 240 бяха взети за заложници. Според здравните власти на анклава при израелските бомбардировки в Газа са загинали най-малко 10 000 души.

Както Израел, така и "Хамас" отхвърлят нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс. Израел твърди, че "Хамас" първо трябва да освободи заложниците, а "Хамас" казва, че няма да ги освободи или да спре, докато Газа е атакувана.

В отговор на запитване дали е готов за хуманитарна пауза в Газа, Нетаняху каза: "Няма да има прекратяване на огъня, няма да има общо прекратяване на огъня в Газа, ако не бъдат освободени нашите заложници". Той добави: "Що се отнася до малките тактически паузи - един час тук, час там - ние сме ги правили и преди. Предполагам, че ще проверим обстоятелствата, за да се даде възможност за стоки, хуманитарни стоки, да влязат или за нашите заложници, отделни заложници, да напуснат".