сн. „Индия таймс“

Ето това се казва добра сделка: световно неизвестната индийска компания „Рингин белс" предлага смартфон със сносни технически характеристики срещу едва 251 рупии ($3.67). Freedom 251 излезе на пазара през миналата седмица, а амбициите му са да създаде истинска революция по света, но на първо място сред бедните слоеве на самата Индия.

Устройството има 4-инчов дисплей, 1,3 GHz четириядрен процесор, 1 GB RAM и 1,450 mAh батерия, 8 GB вградена памет и възможност за разширяването й с още 32 GB с micro SD карта. Основната камера е 3.2-мегапикселова, като смартфонът разполага и със селфи камера. Freedom 251 работи със сносна версия на Android - Lollipop 5.1, поддържа 3G мрежа и разполага с няколко предварително инсталирани приложения - Facebook, YouTube, Google Play, WhatsApp и др. Срещу 4-те си долара получавате телефон със сменяема батерия, комплект с USB кабел и адаптер за зареждане в мрежа 220V и слушалки.

Компанията „Рингин белс" бе създадена през 2015 г., като досега вече пусна четири модела смартфони, включително 4G телефон за $44. Тя успява да си позволи толкова ниски цени благодарение на държавната помощ от правителството на Индия по програмата „Направено в Индия", създадена за поощряване на местното производство. И въпреки държавната субсидия обаче цената от 4 долара за Freedom 251 изглежда невероятна.

Смартфонът идва с едногодишна гаранция, като потребителите ще могат да ползват сервиз в 650 центъра в страната. Първите записвания за поръчка на Freedom 251 в Индия започнаха на 18 февруари, а крайният срок за заинтересованите бе 21 февруари. Доставките на най-евтиния телефон ще започнат през юни 2016 г.

Индия е вторият по големина пазар за търговия с мобилни устройства в света след Китай, като в същото време е и най-бързо разрастващият се пазар за смартфони. През последните няколко години индийските власти правят опити да улеснят достъпа на населението до компютри и мобилни телефони. През 2011 г. Индия започна производството на евтини таблети под Android само за $36 с проекта „Aakash". Всички колежи и университети можеха да поръчат таблетите на още по-ниска цена от 14 долара, за да промотират е-образованието.

В крайна сметка обаче устройствата се оказаха толкова зле сглобени и нефункционални, че последва вълна от критики заради безсмислената държавна субсидия. Така че имайте едно наум с Freedom 251. Понякога евтиното излиза скъпо.