Учените са идентифицирали вероятно най-голямото морско влечуго, плувало някога в моретата - същество, по-дълго от два автобуса, поставени един след друг. 

Чудовището е живяло преди около 202 милиона години, заедно с динозаврите. Вкаменената му челюстна кост е открита през 2016 г. от търсач на фосили на плаж в Съмърсет, Великобритания. През 2020 г. баща и дъщеря намират друга подобна челюстна кост. Сега експертите твърдят, че вкаменелостите са от две гигантски влечуги ихтиозаври, които може да са били дълги 25 м.

Това е повече от огромния плиозавър, чийто череп е намерен забит в скалите на Дорсет и е включен в документалния филм на Дейвид Атънбъро "Гигантското морско чудовище".

"Въз основа на размера на челюстните кости - едната от тях е дълга над метър, а другата - два метра - можем да изчислим, че цялото животно е било дълго около 25 м, приблизително колкото синия кит", твърди д-р Дийн Ломакс, палеонтолог от Бристолския университет, автор на научната статия, публикувана в сряда.

Той обаче подчерта, цитиран от Би Би Си, че са необходими повече доказателства, като например пълен череп и скелет, за да се потвърди точният размер на съществото, тъй като досега са открити само няколко фрагмента.

По думите му гигантският ихтиозавър е изчезнал при масово измиране и оцелелите от това събитие ихтиозаври никога повече не са достигнали такива огромни размери.