Жените гросмайсторки ще бъдат принудени да носят хиджаб по време на Световното първенство в Иран през следващата година. Изборът на ислямската страна за домакин на форума отприщи мощна вълна на недоволство, но организаторите на първенството призоваха потърпевшите да "уважават културните различия" на всеки един народ. Много от състезателките обаче заплашиха, че ще бойкотират световното. В Иран хиджабът е задължителен атрибут за всички жени от Ислямската революция през 1979 г. насам. Жена, която не е покрита, е заплашена от арест, глоба или публично порицание. Шахматистки от цял свят възнегодуваха срещу решението за домакинство на Иран, обвинявайки Световната шахматна федерация - ФИДЕ, в неглижиране на проблема с правата на жените и половата дискриминация в Иран, пише „Телеграф". Нази Пайкидзе, шампионката на САЩ, реагира остро на новината.

„Абсолютно неприемливо е най-важният форум при жените да се организира на място, на което до ден днешен жените са принудени да се покриват. Там не е безопасно. Горда съм да представям САЩ, но ако ситуацията остане същата, по всяка вероятност няма да участвам в състезанието", заяви тя. Бившата панамериканска шампионка Клара Хередия от Еквадор допълни, че „никоя институция, правителство или световна федерация няма да накара жените да сложат хиджаб".

„Хиджабът е едно на ръка. Другият въпрос е по отношение на забраната мъж и жена да са в една стая, освен ако не са женени. И какво правят шахматистките, ако искат да са в една стая със своя треньор или искат да посетят стаята му за тренировка?", попита тя. „Ако си вярващ християнин, защо би носил символ на ислямската репресия срещу жените?", попита пък британският шахматист Найджъл Шорт. По-рано през годината ФИДЕ организира по-малко Гран при състезание в Иран и всички шахматистки, включително българката Антоанета Стефанова, бяха задължени да носят хиджаб. Някои от състезателките обаче впоследствие са изразили недоволството си от правилото.