Парламентът ще изслуша служебния министър на външните работи Николай Милков във връзка с поредния случай на физическо посегателство над българи и български граждани в Република Северна Македония. Това предвижда дневният ред на извънредното заседание на Народното събрание днес от 10:00 часа. То е свикано от председателя Вежди Рашидов. Предложението за изслушване на външния министър е внесено от председателят на "Възраждане" и на парламентарната комисия за политиките за българите извън страната Костадин Костадинов и е трета точка в дневния ред.

Секретарят на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков беше пребит на 19 януари. За това съобщи в профила си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев. Нападението предизвика остри реакции на български държавници, политици и евродепутати, а на посланика на Република Северна Македония в София беше връчена протестна нота. Пендиков беше транспортиран за лечение в България с правителствения самолет „Фалкон“. В дневния ред на днешното пленарно заседание е включен и законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество.

Предвижда се депутатите да обсъдят на второ четене и изменения в Закона за българския жестов език.

След това е предвиден парламентарен контрол, който ще започне с разисквания по питане от депутатите Иван Манев и Иван Христанов от "Продължаваме Промяната" към служебния министър на околната среда и водите относно премахване на 9000 тона незаконни отпадъци в Плевен. Миналия петък парламентарният контрол беше отложен за извънредното заседание на 24 януари. На въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерите Христо Алексиев и Иван Демерджиев, както и министрите Георги Тодоров, Иван Шишков, Весела Лечева и Велислав Минеков.