Екип на Нова телевизия влезе под прикритие в нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града. Единият от тях се помещава в тристаен апартамент в центъра на Айтос, където от една година живеят малолетни и непълнолетни деца без родителите си. Някой плаща всички разходи - подслон, храна дрехи и обучение. Преподавателите са действащи имами и ходжи. От Агенцията за закрила на детето и от Главното мюфтийство разбраха за пансионите от репортажа на телевизията. Тепърва ще проверяват защо тези деца не живеят при семействата си, какво точно изучават и ходят ли на светско училище. По случая работи и ДАНС.

Освен в Айтос нелегален ислямски пансион има и в Исперих. Условията са идентични - децата могат да спят, да се хранят и да учат там, без да е необходимо да плащат пари. Впоследствие те могат да продължат да се учат в Турция. Всичко това признава Хамди Нурула - заместник на общинския съвет в Исперих. И в този пансион малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят и учат ислям, но не в апартамент, а в къща, която се намира на метри от полицията и общината. Отвън никой не може да предположи какво точно се случва зад стените на тази сграда. Заместник-председателят на общинския съвет в Исперих отговаря за настаняването. Хамди Нурула е и управител на нелегалното училище в разградското село Делчево, което е било санкционирано преди години от Агенцията за закрила на детето. Екипът на медията се свърза по телефона с Нурула. Първоначално той твърди, че в района на Разград и Исперих няма пансион, но впоследствие сам търси наети от телевизията лица под прикритие, за да им предложи място в ислямски пансион от средата на август. Те са с прикрепени тайни камери, които записват как ги води, за да им покаже мястото.

„Преди имаше там 25-30 деца, обаче като започнаха ГЕРБ във властта и като започна Закрила на детето и накрая направиха ми акт за 6,000 лв., защото не искат да учат децата", обяснява на развален български Хамди Нурула. Калин Каменов е човекът, издал акта за незаконното общежитие в Делчево през 2012 г. „За мен е много важно да се знае откъде идват парите, аз за себе си не разбрах", обяснява г-н Каменов. Допълва, че е необходимо една организация да се регистрира и да бъде на светло, ако иска да помага.

Месец след първата среща подставеното лице отива на втора, вече за да види пансиона. Присъства и един от ходжите преподаватели. Те твърдят, че парите за пансиона идвали от София. Човекът, който се грижи за децата - Шабан, също отрича да има общо с пансиона, въпреки че в продължение на три часа камерите го фиксират да работи по двора. Малко по-късно екипът на телевизията се представя вече официално на заместник-председателя на общинския съвет на Исперих, който досега рекламира безплатното училище. Хамди Нурула отрича да има нещо общо с пансиона и обяснява, че трябва да се търси информация от мюфтийството в Разград. Районният мюфтия на Разград обаче очаквано също казва, че не знае за какво иде реч.

От Главното мюфтийство обясниха, че ще им е нужно време, за да проверят дали този имот в Исперих е техен, дали вътре се провеждат Коран курсове и законно ли е това. Тепърва ще търсят истината и от Агенцията за закрила на детето. През годините са правени подобни проверки. Установявали са десетки подобни общежития без лиценз.

Откакто в Турция на власт е ислямистката Партия на благоденствието, тя заделя огромни средства за изучаване на Корана в чужбина. Част от тях вероятно попадат и в България. Но пари пристигат и по линия на фондации от Катар и Саудитска Арабия, които са значително по-щедри от властите в Турция, но изискват много по-стриктно обучение. В двете държави се изповядва крайният уахабитски ислям, който е много по-войнствен от умерения шиитски в Турция. Фондациите от Катар и Саудитска Арабия имат и отделно перо, чрез което финансират семейства в светски държави, в които мъжете са се съгласили да задължат жените и дъщерите си да се навлекат в ислямски одежди, покриващи косата, ушите и врата им. В България няма специализиран орган за борба с крайните разклонения на исляма, а ДАНС, в чиито прерогативи е и това задължение, не разполага със специалисти в областта. Една от причините за това е, че в разузнавателната служба почти не се наемат на работа хора от турското малцинство.