сн. Facebook

Песента на Майли Сайръс ,,Разбиваща топка" и преводът към нея е последното, което публикува в профила си във Facebook Николай Вълчев от Видин. Това става на 26 февруари вечерта. Песента завършва така: ,,Всичко, което исках, бе да пробия стените ти. Всичко, което ти направи, бе да ме разбиеш. Дойдох като разбиваща топка. Да, просто затворих очи и опитах. Остави ме свит в пламъците и падането. Всичко, което ти направи, бе да ме разбиеш. Да, ти ме разби."

Малко след публикацията той насочва пистолет към главата си и натиска спусъка. Минути преди това го е размахал пред сестра си, за да я изгони от дома. Тя идва при него, след като по-рано по телефона той  казал, че ще се самоубие. Жената веднага се обажда на тел. 112 и изчаква пристигането на полицаи и на психоложка, които да поговорят с Николай. Когато те слизат от асансьора на етажа, от апартамента на Николай се чува изстрел.

Простреляният в главата е откаран с линейка във видинската болница, а по-късно същата вечер е транспортиран до ,,Пирогов" в София. Пациентът е опериран и е добре, казаха от болницата. Приятелите и колегите на Николай са в шок, въпреки че знаели, че преживява тежко раздялата с любимата си жена и е изпаднал в депресия. Той работи като началник-влак и при пътуванията се запознал с Ива, която е от Мездра и също работи в системата на БДЖ.

Наскоро връзката им приключила и влюбеният 45-годишен мъж изпаднал в отчаяние. През последната седмица намеквал за решението си да се самоубие във Facebook, но никой от приятелите му не взел това насериозно и не реагирал. Част от постовете му дори били харесани от хора, които ги прочели.

Освен дългите словоизлияния заради раздялата с приятелката и намерението да сложи край на живота си той публикувал силует с насочен към главата пистолет и недвусмислен надпис: ,,Сърцето и душата ми умряха с теб. Сбогом." На 24 февруари, два дни преди да посегне на живота си, написал: ,,Много пъти умирах последните седмици. Стоях на прозореца, наливах си отрова, мислех да скоча под влака, но какво са виновни колегите? Затова си купих револвер (a shot and end). Много пъти. Сърцето ми е цялото в рани. Неизлечими. Толкова наранен не съм бил никога... Не ме е страх да умра, страх ме е да живея. Дано оцениш колко съм те обичал и колко ми е било тежко, че не ме разбра. Sacrifice в името на теб, заслужава си. Адът, в който ще ида, е нищо пред ада без теб."

На 25 февруари той споделя и баладата на Лара Фабиан ,,Карузо" с цитат от текста: ,,Обичам те много, толкова много, ти знаеш." Негов приятел коментира: ,,Ееее, стига бе, пич", и това е единствената реакция. Същия ден без коментар или действие остава и съобщението му в една от Facebook групите, в която членува, където пише: ,,След Гълъба съм аз."

За външни хора това не означа нищо, но за съвипускниците му трябва да е недвусмислен знак. Те обаче го забелязват, когато изстрелът вече е произведен, и разбират за това от интернет. Сега те се питат дали Вълчето, както наричат Николай Вълчев, е жив или не. Един от членовете на групата се сеща за неразчетения знак и прави това съобщение: ,,Той написа коментар на наша снимка на гарата в Горна Оряховица: ,,След Гълъба съм аз." Както знаете, Гълъба казваха на нашия покоен съвипускник Тодор Тодоров от Русе. Не го приех на сериозно, но явно е било!"

Едва по-късно, когато продължил да пише във Facebook, сестра му разбрала, че нещата са сериозни, и направила опита да говори с него първо по телефона, после в дома му. 
В момента профилът на Николай във Facebook, където той изливаше душата си и най-съкровените си мисли, е изтрит.

Ваня Ставрева