По-малко от две седмици до президентските избори и в щаба на Доналд Тръмп не крият, че е вероятно да загубят. Това признава и самият бизнесмен. По време на радиоинтервю в понеделник той каза, че губят, но по-късно обяви "Ние печелим" в twitter. "Предполагам, че ние изоставаме в проучванията, но не с много", каза Тръмп на радиоводещия Бо Томпсън в Шарлот, Северна Каролина. "Във вашия щат например в три проучвания губя съответно с 1-2% или съм наравно." Но според последните проучвания в Северна Каролина - щат, който би трябвало да бъде лесен за републиканеца, Клинтън води с 6 процента и според статистическия модел в интерактивната карта на BG VOICE шансът тя да спечели там е 99%.

Пред Meet the Press по NBC в неделя мениджърът на кампанията Келиан Конуей също призна, че изостават в проучванията. По-късно обаче уточни пред CNN: "Не е налице чувството, че всичко относно изхода на изборите е решено."

Чувството може и да не е налице, но цифрите са. В момента шансът на Хилъри Клинтън да спечели битката за Белия дом е над 93% според индекса на New York Times. Тя води в националните проучвания с над 5,9%, а електоралната карта на BG VOICE показва, че тя има поне 320 гласа в електоралната комисия, която всъщност избира президента. За победа са нужни 270. А в момента за бившия държавен секретар има възможности за победа и в щати като Аризона, Джорджия и дори Тексас - типични бастиони на републиканците, където резултатите от последните проучвания са изключително близко.

Въпросът сега не е дали тя ще спечели, а какъв ще бъде ударът по републиканците надолу. Те изглеждат сигурни, че ще спечелят контрол в Сената. Но се надяват, че ако изиграят добре картите си в следващите десетина дена и успеят да пришият кандидати за Конгреса към Доналд Тръмп, ще успеят да получат и Камарата на представителите. Или поне да намалят значително мнозинството на републиканците там.

Данните от предварителното гласуване също не рисуват добра картина за Тръмп и приятели. В Невада демократите имат 23 000 повече пуснати гласа, което е 15% преднина. В Северна Каролина, където Тръмп казва, че разликата е 1-2%, данните от предварителното гласуване показват съкрушителна преднина за Клинтън - 63 на 37%. Тя води дори с половин пункт във Флорида. По същото време там преди 4 години Мит Ромни имаше значителна преднина през Обама. Резултатът на Клинтън, изглежда, се дължи на повечето жени и латино гласоподаватели и на добре смазаната й машина да закара привържениците си до изборните секции. Дори и в Тексас ранните данни са притеснителни за републиканците. Засега само Айова, изглежда, носи добри новини за Тръмп, но Охайо е под въпрос.

Тръмп изпусна най-голямата възможност да обърне динамиката на тази надпревара на третия диспут в Лас Вегас. Това безспорно беше най-доброто му представяне, но се оказа твърде малко и твърде късно. А и бизнесменът не успя да излезе без скандал, който дълго след края на дебатите да преследва кампанията му.

Тръмп показа една различна страна от себе си в първите 30 минути. Уравновесен и красноречив той демонстрира това, което републиканците отдавна искаха да видят - едно президентско поведение. Но рязко след това магнатът загуби контрол и се върна към обичайната си риторика, която му коства и загубата (52% от зрителите смятат, че Клинтън се е представила по-добре срещу 39 на сто за Тръмп).

Най-рискованият му ход - заплахите да не признае резултата от изборите на 8 ноември. Това е безпрецедентно в историята на Америка и поставя под въпрос демократичните норми, на които е основана. Водещият Крис Уолъс попита кандидата на Републиканската партия дали бизнесменът от Ню Йорк отказва да приеме мирно предаване на властта. „Това, което казвам, е, че ще ви кажа, когато му дойде времето. Ще ви държа в напрежение. ОК?", отвърна Тръмп.

"Тази позиция е ужасяваща", реагира Клинтън. „Демокрацията не функционира по този начин. Съществуваме от 240 години. Имали сме свободни и честни избори. Приемали сме резултата, макар той да не ни харесва. И това се очаква от всеки, който застава на подиума за дебати по време на избори."

В следващите дни той продължи с теориите си за конспирация. Ефектът може да е точно обратният за Тръмп - да раздразни и да накара да гласуват отказали се от участие демократи и в същото време да обезсърчи собствените си симпатизанти, като непрекъснато нарича предстоящите избори опорочени.

Тръмп нарече Клинтън „отвратителна жена", докато тя отговаряше на въпрос за данъците и социалните осигуровки. А това едва ли ще му помогне с жените избиратели.
Един от най-острите сблъсъци между двамата беше за Русия, когато тя го нарече марионетка на Владимир Путин, а той я обвини, че руският президент на няколко пъти я е надхитрявал.
Дебатите в Лас Вегас се оказаха наистина поредната пропусната възможност Тръмп да промени мнението на огромна аудитория (72 млн. зрители) и с това, изглежда, затвърди съдбата си.