Способността на човешкия мозък да възприема нова информация и да я обработва не е еднаква през различните години от живота на хората. С годините тя постепенно намалява, и то доста време преди човек да достигне т.нар. почтена възраст. Учени от университета „Саймън Фрейзър" (Канада) са си поставили за цел да установят кога именно започват да намаляват способностите на човешкия мозък. Те са стигнали до извода, че пределната възраст е 24 години, след което мозъците ни „отслабват". 
Специалистите са извършили изследване сред хора, чиято дейност е зависела до голяма степен от бързината на реакциите им. В него са участвали 3,305 професионални кибериграчи на ,,Старкрафт 2". Възрастта на участниците е била от 16 до 44 години. С помощта на сложно статистическо моделиране канадските учени са открили, че по-възрастните играчи са вземали решения, засягащи играта, по-бавно от младите им колеги.

Един 39-годишен играч например през 15-минутната игра е изразходвал за всяко свое решение по 150 милисекунди повече от своя 24-годишен противник. В резултат това е дало на по-младия предимство от 30 секунди, което е много сериозен показател на ,,Старкрафт 2".
В същото време учените от университета „Саймън Фрейзър" са установили, че въпреки по-бавните реакции възрастните участници са се представяли много добре в играта. Причината е, че те са компенсирали изоставането си с по-солиден опит, натрупан през годините на тренировки.