Решението на британските власти да не поканят руската страна на погребалната церемония на кралица Елизабет II е дълбоко неморално. Това каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. „Считаме това за дълбоко неморален опит да се използва една национална трагедия, която трогна сърцата на милиони хора по света, за геополитически цели, за да се разчистят сметките с нашата страна в дните на траур”, се казва в коментара. Въпреки решението на Лондон да не я покани на погребалната церемония на кралица Елизабет II, руската страна изразява най-дълбоките си съболезнования на британския народ по повод голямата загуба, допълва Захарова.

Преди дни стана ясно, че руският президент Владимир Путин

не е в списъка с гостите за погребението на покойната британска кралица Елизабет II. Според дипломатически източници, цитирани от британското издание, руски държавни представители няма да бъдат поканени на погребението на кралицата заради предприетото от Путин нахлуване в Украйна.
Решението е отражение на почти пълното замразяване на дипломатическите отношения между Лондон и Москва

след началото на руската инвазия през февруари.

По този начин Русия става една от едва трите държави, чиито длъжностни лица не са поканени на погребението. Представители на всички страни, с които Великобритания има дипломатически отношения, са поканени, с изключение на Беларус, Мианма и Русия, посочва изданието. Иран е поканен само на посланическо ниво – решение, свързано с продължителното дипломатическо напрежение заради иранската ядрена програма, задържането на хора с двойно, включително британско, гражданство и оказването на подкрепа от Техеран,

както твърди Лондон, за тероризма в Близкия изток.

Великобритания и Северна Корея установиха дипломатически отношения през 2000 г., но севернокорейският лидер рядко пътува в чужбина и едва ли ще дойде за събитието. Около 500 чуждестранни високопоставени представители се очаква да присъстват на погребението другия понеделник в Уестминстърското абатство в Лондон, отбелязва “Дейли телеграф”.