Българските моряци, които бяха задържани в Черно море край Румъния за нелегален улов, вече са в България. В Констанца обаче остават трите рибарски кораба. От сдружение "Черноморски изгрев" поискаха оставката на директора на агенцията по рибарство.

"Имаше общоевропейса проверка на риболовни кораби с представители на българската и румънската ИАРА. Имаше и гранични полицаи от Румъния, които ни спряха за проверка. Установиха, че имаме улов на калкан и акула. Казаха, че акулата е неправомерно хваната, защото румънците имали забрана. По европейските регламенти, по които се ръководим, ние знаем, че нямаме забрана за акулата, а имаме квота за улова ѝ".  Това разказа Красимир Петров, капитан на един от задържаните кораби.

"Все още нямаме наложени санкции. Имаше разпити до 5 часа сутринта. Накрая адвокатът, който ме представляваше, даде най-лошия сценарий. Той каза, че максималната глоба за извършените от мен нарушения може да бъде около 100 хиляди лева", подчерта той.

“Искаме оставката на директора на ИАРА, който се изказва некомпетентно по медиите и щом е толкова компетентен - тази дама няма работа там”, категоричен е капитан Красимир Петров. 

Директорът на агенцията от своя страна заяви, че няма да подаде оставката си, предаде NOVA.

"Засега не мисля, че има необходимост да подавам. Пак казвам, ако съм била разбрана неправилно се извинявам на рибарите и ще окажем пълно съдействие за това, което се е случило и с каквото можем ще им помогнем”, каза доц. д-р Ваня Стаматова - директор на ИАРА.

Корабите обаче все още са задържани на пристанището в Констанца.

„Голям проблем ще бъде освобождаването на корабите. От тях зависи прехраната на десет семейства”, заяви председателят на УС на риболовно сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев.