Три момичета, на 15, 16 и 17 години са изчезнали от няколко дни във Варна, съобщи “24 часа”. Майката на една от тях, 17-годишната Любомира, публикува апел в социалните мрежи за помощ, да се намери детето й. "Дъщеря ми е в неизвестност от 21.01.2023 г. Изчезнала е в района на Проектантска в град Варна около обяд. До днес няма новини за нея. Моля всеки който има информация за нея да ми се обади на телефон 0899878764 или да звънне в най близкото районно", пише Симона Стаменова. От ОДМВР-Варна потвърдиха за изчезнали три момичета, всички те живеят във временен център за настаняване от семеен тип.

Обявени са за издирване. Има данни, че те и друг път са бягала от други домове, към момента няма данни за насилие спрямо тях, каза за “24 часа” старши комисар Атанас Михов, директор на ОД на МВР Варна.

До полицаите стига информация от различни източници, че е била видяна на различни места в града.

Предполага се, че тя не е изгубена, а по-скоро сама се крие от майка си и не иска да се върне в дома. 17-годишната Любомира Георгиева, едно от трите момичета, бяга не за първи, съобщи майка й Станислава Георгиева пред БНТ. Тя разказа, че тийнейджърката е била настанена в центъра миналата година заради системни бягства от дома и съмнение за употреба на наркотици. Преди година майката се обръща за помощ към Агенцията за закрила на детето. "До 10-и клас учи, завърши, когато дойде време да стане 11-и клас тя отказа да учи. Започнаха проблемите вкъщи, системно бягане, съмнение за употреба на наркотици. Заради това потърсих помощ от "Закрила на детето", защото установих, че не мога да се справя сама", обясни Станислава Георгиева.

Любомира два пъти в седмицата има правото да се чува с майка си по телефона.

"Имаме право на разговори всеки вторник и петък. Последния път беше миналия петък. Беше добре, беше весела. Оставаха ѝ два месеца да се прибере вкъщи. Явяваше се на изпити, започна да учи задочно. Оттам нататък следите ѝ се губят от събота на обяд", казва майката. Майката на Любомира пуска снимки в социалните мрежи с молба всеки да съдейства с информация за момичето. "Получавам информация, че е била засечена в Провадия, в Бургаско получих обаждане, че днес е била видяна, от Суворово, от Повеляново, от Добрич, но на този етап без резултат. Да я намеря, поне да знам, че е жива!" Видео: Полицията продължава да издирва трите момичета. "Проверяват се адреси, проверяват се местата, където друг път са пребивавали и издирването продължава", каза ст. комисар Атанас Михов – директор на ОД на МВР - Варна. От полицията призовават, всеки който има информация за момичетата, да се обади на телефон 112 или в най-близкото управление на МВР.