Пострадала протестираща по време на антиправителствените протести през 2020 година осъди МВР. Повече от две години полицейското насилие по време на протестите срещу последното правителство на ГЕРБ не получи възмездие.

Цветелина Цветкова, която пострада от полицейската бруталност зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г., е осъдила вътрешното ведомство за обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане, съобщава "Сега".

Насилието над Цветкова, която беше снимана от полицаите разголена, струва 2900 лева. Потърпевшата е искала обезщетение от 20 000 лв.

Момичето не обжалва, т.е. не продължава делото за по-голяма сума, но СДВР атакува решението на съдия Доброслав Руков и така процесът стига до Върховния административен съд (ВАС). 

Съдът е установил, че твърденията за упражненото насилие върху Цветелина и унижението, което е претърпял, са се случили - нещо, което от МВР дълго време опитваха да прикрият, а след това и да оспорят.

Съдът се спира на с унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола и приема за доказани твърденията й, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си. 

Съдът е категоричен, че момичето не е извършило хулигански прояви, което да мотивира издаването на заповед за ареста й.

Цветкова води и дело за обезщетение срещу СДВР заради незаконосъобразните действия на полицаите - отвличането й от група мирно протестиращи, неправомерно използване на сила и помощни средства, непристойно поведение. В този процес тя претендира за 80 000 лв. обезщетение. Делото е насрочено за след седмица.