Светът трябва да създаде набор от правила за регулиране на оръжията с изкуствен интелект, докато те са все още в начален стадий на развитие, заявиха на глобална конференция на 30 април, наричайки въпроса "момент на Опенхаймер" за нашето време. Подобно на барута и атомната бомба, изкуственият интелект (ИИ) има капацитета да направи революция във военното дело, твърдят анализатори, като направи човешките спорове невъобразимо различни - и много по-смъртоносни.

"Това е "моментът на Опенхаймер" на нашето поколение, в който геополитическото напрежение заплашва да доведе един голям научен пробив до много опасен за бъдещето на човечеството път", се казва в обобщението в края на двудневната конференция във Виена.

Американският физик Робърт Опенхаймер помага за изобретяването на ядреното оръжие по време на Втората световна война.

Австрия организира и бе домакин на двудневната конференция във Виена, в която участваха около 1000 души, включително политически лидери, експерти и представители на гражданското общество, от над 140 държави. В заключителното изявление се казва, че групата "потвърждава твърдия си ангажимент да работи спешно и с всички заинтересовани страни за международен правен инструмент за регулиране на автономните оръжейни системи".

"Имаме отговорността да действаме и да въведем правилата, от които се нуждаем, за да защитим човечеството... Човешкият контрол трябва да надделее при използването на сила", се казва в обобщението, което ще бъде изпратено на генералния секретар на ООН.

С помощта на изкуствения интелект всички видове оръжия могат да бъдат превърнати в автономни системи благодарение на сложни сензори, управлявани от алгоритми, които позволяват на компютъра да "вижда". Това ще даде възможност за локализиране, избор и атакуване на човешки цели - или цели, в които има хора - без човешка намеса. Повечето оръжия все още са в стадий на идея или прототип, но войната на Русия в Украйна даде представа за техния потенциал. Дистанционно управляемите дронове не са нещо ново, но те стават все по-независими и се използват и от двете страни.

"Автономните оръжейни системи скоро ще изпълнят световните бойни полета", заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг в понеделник при откриването на конференцията.

Той предупреди, че сега е "моментът да се договорим за международни правила и норми, които да гарантират човешкия контрол".

Австрия - неутрална държава, която желае да насърчава разоръжаването на международни форуми, през 2023 г. внесе първата резолюция на ООН за регулиране на автономните оръжейни системи, която беше подкрепена от 164 държави.