Уил Смит ще бойкотира оскарите

Разнообразието или по-скоро липсата му сред номинациите за наградите "Оскар" помрачава тазгодишната церемония за престижните позлатени статуетки, но 44 на сто от американците не подкрепят виждането да се бойкотира най-голямото нощно шоу във филмовата индустрия, показват резултатите от анкета Ройтерс/Ипсос. Това не означава, че американците са доволни от начина, по който Холивуд представя цветнокожите, или че прави достатъчно филми, в които се говори за малцинства.

Резултатите от анкетата идват един месец след като стана ясно, че за втора поредна година нито един цветнокож не е сред 20-те номинирани за оскари в актьорските категории и че сред номинираните за приза за най-добър филм не е получилата ласкави отзиви от критиката лента за хип-хопа „Бандата от Комптън".

Тези „пропуски" накараха режисьорите Спайк Лий и Майкъл Мур и актьорите Уил Смит и Джейда Пинкет Смит да заявят, че ще останат у дома в нощта на 28 февруари по време на церемонията за оскарите в знак на протест. Анкетата сочи, че едва 23 на сто от интервюираните онлайн 2,423-ма души са съгласни с бойкота на церемонията. Същият процент от анкетираните няма мнение, а 44 на сто не са съгласни.

Допитването е извършено около три седмици след като Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда оскарите, оповести, че ще удвои броя на жените и представителите на малцинствата сред членовете си през следващите четири години. Понастоящем белите и мъжете преобладават в състава на членовете на академията.

Анкетата на Ройтерс/Ипсос сочи, че 44 на сто от анкетираните освен това отбелязали, че според тях Холивуд има сериозни проблеми с малцинствата. В същото време 30 на сто уверили, че холивудските филми не показват расовите различия в САЩ в истинската им светлина.