Станой Табаков

Тодор Гроздев

ММА боецът Станой Табаков подкрепи инициативата на приятеля си шампиона Тихомир Благовестов за реставрацията на паметника и къщата музей „Дан Колов". Станой сподели патриотичната тениска „We are power! Believe in yourself" и поясни, че започва да я рекламира за продажба. Фланелката е с българския герб и цветовете на българското знаме, чието червено прелива в кървави петна, в традицията на ММА- конфекцията, а приходите от продажбата й се събират в специална каса. „Кобрата" Табаков, който живее в Америка, прикани всички българи патриоти, които милеят за Родината си, да се присъединят към каузата.

Той самият се подготвя за скорошния си мач във веригата WSOF, където пък друго голямо име в свободните боеве, приятелят му Благой Иванов, е в очакване на поредната си защита на титлата на 17 юни. Тениската е с надписи на английски, защото все повече хора по света трябва да научат къде е България и какви готини хора са българите. Все пак на гърба има надписи и на български: „На успелите завиждат! На талантливите вредят! На гениалните отмъщават!"

„Аз подкрепям Тихомир! И той като мен е вицесветовен шампион по бойно самбо и сме добри приятели. Заел се е с благородна инициатива. С всяка една закупена тениска ще стане по-близка целта ни да бъде реставриран паметникът и да бъде стегната къщата. Всеки лев от парите отива директно за тази кауза и никъде другаде", коментира Кобрата и добави, че се прекланя пред великия българин Дончо Колев Денев, известен по цял свят с името Дан Колов. „Този българин, известен не само в Америка, но и по целия свят, този български лъв, който е дал не само славата си, но и своето богатство на България, е пример за това как величието, самочувствието и скромността могат да бъдат едно цяло. Той е най-великият борец за всички времена и легенда в бойните изкуства. Дан Колов има над 1,500 срещи като професионален борец, от които губи едва 72. През целия си живот запазва българското си гражданство и умира в родното си село Сенник. Стремим се да следваме това, което ни е завещал, казва Табаков. - Вече е сто процента сигурно, че през септември ще се бия в WSOF. Това е една от най-добрите вериги и целта ми е да прославя България."

Тениската може да бъде закупена от много места, а и чрез българските платформи olx.bg или bazar.bg - мнозина българи вече го сториха.

Станой Табаков е многократен държавен шампион по свободна борба. Завършил е столичното спортно училище „Ген. Владимир Стойчев". Европейски медалист по бойно самбо, световен вицешампион по бойно самбо, многократен шампион по ММА. В момента Табаков здраво тренира зад океана, а спаринг партньор му е известният Рой Нелсън, който е в топ 10 на най-престижната ММА верига UFC.