Младата българска цигуларка Бела Христова изнесе камерен концерт на 26 януари в Бъфало, Ню Йорк. Концертът се състоя в камерната зала в Kleinhans Music Hall - сградата на местния симфоничен оркестър. Залата има 300 места, които бяха запълнени с почитатели на класическата музика. Програмата включваше две сонати от Бетховен и произведения от Витолд Лутославски и Оливие Месиен. 

Бела е родена в Плевен, България, и започва да се занимава с цигулка от 6-годишна. Участвала е в различни майсторски класове, учи камерна музика в музикалния институт „Къртис", а през 2010-а се дипломира в Университета на Индиана. Печелила е много престижни награди, между които първо място в Международните прослушвания за млади концертни артисти през 2009-а и първо място на Международния конкурс за цигулари „Майкъл Хил" в Нова Зеландия. Дебютът на Бела като млад концертен артист е през сезон 2009-2010 с участия в "Кенеди център" във Вашингтон и музея "Изабела Гарднър" в Бостън.

Талантът на Бела получава високо призвание със спечелената през 2013 година награда „Ейвъри Фишър", която се дава на изключителни инструменталисти само на базата на показани отлични резултати. Различни авторитетни професионални издания като The Strad и "Вашингтон пост" хвалят стила и сценичното присъствие на Бела. Досега тя има издадени два студийни албума.

След концерта Бела даде интервю за BiTelevision. На въпроса дали сегашната ѝ програма включва творби от български композитори, тя отговори отрицателно, но изрази надеждата си да започне да представя такива произведения в репертоара си в близкото бъдеще.

Концертът беше посетен от голяма част от българската общност в Бафало. След края му  българите поднесоха цветя на талантливата цигуларка, благодариха ѝ за чудесното преживяване и ѝ пожелаха много творчески успехи. Бела сподели, че е била изключително докосната от този контакт със свои сънародници в САЩ.