Един от скандалните митрополити в България - доскорошният шеф на Неврокопска епархия митрополит Гервасий, се самопровъзгласи за глава на Истинно-православната църква в България и в момента се опитва да намери последователи в страната. Гервасий неколкократно бил засичан в района на Банско и Разлог, който му е най-добре познат в тази част на България, и на няколко чашки твърд алкохол прокламирал пред сътрапезниците си старостилието и подпитвал за пустеещи църкви или такива, които се отварят само на храмовия им празник, които биха могли да го приютят.

Гервасий изчезна от общественото пространство преди време, след като около него се разрази гей скандал. Появи се през миналата година, вече като привърженик на стария стил в църквата. А сега вече пробва и собствена църква. Той твърди, че е последовател на една от руските разколнически ,,истинно-православни църкви", ръководена от митрополит Рафаил Прокофиев. В тази църква влязоха и старостилците на гръцкия митрополит Ангел Атанасиу. Документът за канонично общение на трите православни разклонения бил подписан през 2011 г. в Москва. По същото време самозваният митрополит се сближи с вече покойния Дим Дуков, откара го в Гърция при митрополит Ангел Атанасиу и лично даде на коафьора титлата епископ и името Дамаскин. Така той излезе на международната сцена и се опита да потърси идентичност в старостилието, което предлага многобройни възможности за това чрез десетките ,,истинско-православни" църкви по света.

Ако не беше гръмнал гей скандалът около него, Гервасий и до момента щеше да си живее в София необезпокояван и на издръжка на гърците. Камъчето, което го спъна към лекия и охолен живот, бяха негови снимки в интернет пространството, на които той се появи гол до кръста под образа на Богородица, с чаша уиски в ръка, позиращ в страстни целувки с млади мирянки и начело на пиянски оргии с приближените му духовници, известни сред попските среди с имената Ути, Радка, Бубу, Веса... Фотосите бързо плъзнаха из глобалната мрежа и старостилците в Гърция около митрополит Ангел побързаха да обявят, че прекъсват всякакво общение с Българската старостилна църква на Гервасий заради скандалната му слава, освен това отнемат титлите и на него, и на Дим Дуков-Дамаскин.

Интересът на изпадналия в немилост Браницки епископ Гервасий към Банско и Разлог не е случаен - през юли 2009 г. той бе пратен в този край от разколническия синод на Инокентий, който го обяви за Неврокопски митрополит. Гервасий пристигна в Пиринско с прозвището си Босия заради навика му целогодишно да шляпа под расото бос, само по джапанки, и за броени дни успя да настрои срещу себе си по-голяма част от духовниците. Денят, в който на тайна церемония в малката църква „Св. Георги Победоносец" между Банско и Добринище отец Камен Бараков купи срещу 100 лв. на глас избора на Гервасий за митрополит, се приема като началото на официалното разцепление на Алтернативния синод на Пимен на 2 лагера - хората на отец Камен Бараков, чийто избор беше Гервасий, и на Инокентий, който оглави синода след кончината на дядо Пимен.

Щом грабна короната на Пимен, Босия се настани да живее в Банско, защото Владишкото в Благоевград от няколко години беше заключено от Натанаил, и започна да търси богат мирянин, който да му даде безплатно луксозен подслон, отговарящ на митрополитската му титла. Тогава Гервасий не успя да намери и още през септември същата година се изниза безславно към София. Не е ясно дали сегашната му мисия да се устрои тук и да основе филиал на т.нар. Истинна църква ще е успешен.

Скандалът

През 2012 година репортер под прикритие успя да се представи пред Гервасий като негов почитател и така разкри хомосексуалните му интереси. Проверка на репортера установи, че отецът имал регистрации в различни сайтове за запознаства под името germon. Един от сайтовете, където този ник е постоянно онлайн, бе ,,Гепи ме". Именно там журналистът също направил регистрация и потърсил контакт с отчето. Профилът на germon е на 38-годишен мъж от Разград, който се интересува от мъже. Потребителят реагира моментално на поканата за чат и веднага оферира „да се видим на камера", но с уточнението: „Не се показвам много, ако ме разбираш... много съм патил от тенекеджии и клюкари, имал съм и проблеми и затуй..." Отецът междувременно е повече от готов за забавления. Обяснява, че има „служебни спънки", които го карат да крие сексуалността и всекидневните си мераци за мъжки ласки. Уточнява обаче, че в „службата му" „има и други гейове, ама се крият или са подлизурковци на началството и не ги виждат". Germon е искрено изненадан от интереса към него и не крие това. „Мен не ме харесват много... какво да се прави - за туй, че съм с голям корем, гърди и брада... като че съм някой Квазимодо... А искам да си имам връзка..." И продължава: „Редко ме харесват... некой даже са ми искали пари, за да съм с тех, а аз съм на принципа: к*р не виждам - пари не давам. Не съм помирисвал мъж от 6 месеца!"

Въпреки задрасканото лице всички останали белези на фотосите в профила показват, че това е именно архимандрит Гервасий. По-нататък в чата той си признава, че е духовно лице и че е бил поп в добричките села, но владиката Кирил го освободил. Репортерът пита Гервасий вярно ли е, че има духовници, които се интересуват не само от зрели мъже, ами и от непълнолетни момчета и той отговаря: „Има и такива..." Казва също така, че в манастирите и семинарията е пълно с гейове, а сред владиците „също се намират". Той самият обаче с „шефовете" не искал да има нищо общо, но би пробвал „с някое полицайче или политик". Сам обаче уточнява, че си стои здраво стъпил на земята, тъй като на политиците изискванията били големи, а той не бил „френски тип".