Около 26 милиона души са изложени на риск от силни бури, които могат да се разпрострат на близо 1500 км от брега на Мексиканския залив до Големите езера. Очаква се разрушителните ветрове да бъдат най-големият риск за хората, следвани от торнада. Докато за южните райони и регионите на крайбрежието на Мексиканския залив не са непознати силните февруарски гръмотевични бури, необичайно е части от долината на Охайо и нагоре към южните Големи езера да са изложени на подобен риск през това време на годината.

Големи градски зони, които са под предупреждение за разрушителни ветрове, градушки и торнада включват Мобил, Алабама; Луисвил, Кентъки; Джаксън, Мисисипи; Синсинати; и Мемфис и Нешвил в Тенеси. Бирмингам, Хънтсвил и Тускалуза в Алабама са градските райони с най-висок риск от торнадо.

В петък системата от бури ще тръгне на изток

носейки силен дъжд сутринта от Джорджия до Ню Йорк, като на повечето места валежите ще спрат до следобед. В петък не се очаква да има силни гръмотевични бури, като най-вероятната заплаха е проливен дъжд. Бостън ще бъде последният голям град, засегнат от валежите, като се очаква те да спират около 15:00 часа. Поредиците от силни гръмотевични бури, които Югът претърпя през последните две седмици, идват след рекордния януари по отношение на броя на торнадата, докладвани в Съединените щати. Докато силните гръмотевични бури се зараждат в Юга и долините на Охайо и Тенеси, същата система ще донесе обилен сняг с поривисти ветрове, които могат да затруднят пътуването през централните равнини и Средния запад. Около 31 милиона души са под предупреждения за зимно време в четвъртък от централните равнини до Мейн. През деня в четвъртък снегът и вятърът ще преминат през централните равнини към Големите езера, където в градове като Милуоки, Дейвънпорт, Айова и Гранд Рапидс, Мичиган, може да се задържи снежна покривка. До петък снегът ще се премести в северна Нова Англия и Мейн, където може да падне до 25 см сняг. Докато милиони в средната част на страната се борят със сняг и силни гръмотевични бури, по Източното крайбрежие температурите ще бъдат пролетни, над средното за февруари, по-скоро като април. Рекордни стойности са възможни в четвъртък в североизточната част и по средното Атлантическо крайбрежие, включително Бостън, Ню Йорк, Провидънс, Роуд Айлънд и Ричмънд, Вирджиния.