сн. БГНЕС

В Харманли, където е един от основните мигрантски центрове в България, полицията едва успя да потуши бунт на настанените там. Първоначално размириците, които избухнаха през почивните дни, са започнали от едва 10 души, които са се оплакали, че им е мръсно и не им харесва храната. Излъчените за преговарящи също така са изразили недоволство от баните, качеството на медицинските услуги и др.

След включването на полицията, откъдето твърдят, че са провели само беседи, протестиращите са нараснали докъм 300 души, а според някои очевидци броят им е достигнал 1,000. Вече с нови искания - не само за битовите условия и храната, а че желаят да ги пуснат да тръгнат към Сърбия.

Сериозните полицейски сили бяха съсредоточени в близкия до турската граница град след подаден сигнал от Държавната агенция по бежанците. До редакционното приключване на броя там все още имаше полиция, тежки камионетки на жандармерията за борба с масовите безредици, както и Гранична полиция, която оказва съдействие. Не е ясно докога ще останат полицейските сили, които са докарани дори от съседните области. В лагера на посещение бяха областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му Валентин Ангелов. Общият брой на настанените в  регистрационно-приемния център е към 3,200 души.

Преди около месец в медиите се появиха слухове, че на мястото е избухнала краста. Те засега не са потвърдени от официален източник.

Заради този бунт и заради почти всекидневните побоища, които се случват на територията на лагера, властите решиха да издигнат около него външна ограда от стомана и бетон. Тя ще го отделя от самия град, където пък местното население е настръхнало от ужас и живее в постоянен страх. Агенцията за бежанците е обявила поръчка за изграждането й, показа справка в регистъра за обществени поръчки.

Заграждението ще бъде високо 2.93 м и дълго 285 м. Оградата ще бъде от стоманени пана, монтирани на стоманени тръби. По наклонените части на тръбите ще се монтират три реда бодлива тел, изтеглени по цялата дължина. Стойността на оградата е 45,000 лева. Тя трябва да е готова до средата на декември. В Харманли живеят 10,000 души, а капацитетът на лагера е 5,000 души. Последният конфликт там бе само ден преди бунта, когато намесата на полицията прекрати меле, завършило с трима леко ранени и петима задържани чужденци. Боят е бил между афганистанци и африканци, настанени в центъра.

В началото на октомври над 300 харманлийци протестираха в центъра на града с искане бежанският център да бъде затворен и изнесен на границата.

Междувременно в Шумен министърът на отбраната Николай Ненчев прогнозира, че е твърде вероятно да се стигне до по-сериозна намеса на Българската армия за опазване на южната ни граница от евентуално увеличен бежански поток през Турция. Той коментира, че работата на военните, които са изпратени да охраняват границата ни с Турция, дава резултат. По думите му за месец и половина те са предотвратили нелегалното влизане на българска територия на около 350 мигранти.