Microsoft обяви, че вече е започнала подготовката за края на безплатното инсталиране на Windows 10. На 29 юли т.г. изтича едногодишният срок, в който компанията позволява на всички с легални копия на Windows 7 и 8.1 да инсталират без пари последната версия на операционната система.

В момента старите версии на Windows имат вградено приложение, което постоянно подканя потребителите да се възползват от безплатното обновяване до Windows 10. Офертата важи до 29 юли, след което Windows 10 ще е достъпен само по традиционния начин - чрез купуване на лиценз.

Потребителите, които все пак решат да не се възползват от офертата и останат на по-старите версии на платформата, повече няма да виждат предложения за инсталация на Windows 10. Въпросното приложение ще бъде деактивирано, а след това и поетапно премахнато от компютрите им.

Microsoft не коментира директно слуховете, че все пак безплатният „ъпгрейд" до Windows 10 може да бъде удължен. Компанията обаче заяви категорично, че известията за инсталация ще бъдат деактивирани на 29 юли.