Уикендът за Memorial Day (Денят на паметт) е свързван основно в САЩ с началото на лятото и задължителното разпалване на барбекю и ядене на хот-дог и стекове. Какво обаче е историческото значение на този ден и какво точно се отбелязва?

Това се случило през 1866 г., когато Съединените щати се възстановявали от дългата и кръвопролитна Гражданска война между Севера и Юга.

Хенри Уелс, собственик на дрогерия в Уотърлу, щата Ню Йорк, предложил всички магазини в града да бъдат затворени за ден, за да се отдаде почит на войниците, погребани в местното гробище. В утрото на 5 май жителите на града положили цветя, венци и кръстове върху гробовете на войниците на Севера. Почти по същото време генерал Джонатан Логан планира друга церемония, за да бъдат почетени оцелелите в битките воини. Той повежда ветераните през града към гробището, за да украсят гробовете на другарите си със знамена. Това не е празненство, а ден на възпоменанията. Жителите на Уотърлу го нарекли Ден на почестите.

Двете церемонии били обединени през 1868 г. и северните щати започнали да отбелязват деня на 30 май. Децата рецитирали стихотворения и изпълнявали песни от Гражданската война, а ветераните посещавали училищата, облекли униформите си и окичени с медали, за да разказват на учениците за Гражданската война. После шествието на ветераните, следвани от местните жители, преминавало през родните им места на път за гробищата. Хората украсявали гробовете, а воините се снимали с американското знаме. Стреляли с пушки като салют за войниците на Севера,  дали живота си, за да се запази целостта на Съединените щати.

През 1882 г. Денят на почестите бил преименуван на Ден на паметта. Тогава започнали да отдават почит и на загиналите в по-предишни войни. В северната част на САЩ денят бил обявен за официален празник, докато южните щати отдавали почит на своите загинали войници на други дни. През 1971 г. президентът Ричард Никсън обявява Деня на паметта за национален празник, който се отбелязва в последния понеделник на месец май.

Навсякъде в САЩ в последния понеделник на месец май градовете организират собствени церемонии в памет на мъжете и жените, загинали на война или в служба на отечеството.

В Деня на паметта не се отдава почит само на американците от въоръжените сили. Това е и ден на лични възпоменания. Семействата и отделни хора се прекланят пред паметта на своите загинали любими хора.

Църковни служби, отиване до гробищата, полагане на цветя върху гробовете, а понякога и минута мълчание бележат този ден с достойнство и тържественост.

Арлингтънското национално гробище във Върджиния е най-голямото гробище в САЩ. На това просторно място са погребани не само служители на въоръжените сили – там е последният почетен дом и на астронавти, изследователи и други видни американци.

В Деня на паметта президентът или вицепрезидентът на САЩ държи реч и полага венец на гробището. Части на въоръжените сили дават пушечен салют във въздуха. Ветераните и техните семейства идват, за да положат своите венци и да кажат молитвите си. Сред погребаните войници има техни бащи, синове, братя или приятели.