Мемфис е известен на света като люлката на блуса, род¬ното място на рокендрола и града, в който е роден Елвис Пресли. Той е най-големият град в Тенеси, но в същото време пази изкусителното усещане, характерно за малките градове, с красива централна част, която кипи от енергия и живот.
Съвременен Мемфис е вълнуващо съчетание от старо и ново с прекрасни викториански вили, които се борят за пространство с лъскави небостъргачи и климатизирани молове. След десетилетия на западане централната част на града беше залята от вълна от нови жители, създали един от най-привлекателните градски центрове в Америка.
За мнозина пътуването до Мемфис е равносилно на музикално поклонение. Грейсланд, семейният дом на Елвис Пресли, където се намира и гробът му, е катедрала на кича, но също така и място, което предизвиква огромна емоция. По¬читатели на китарата посещават завода „Гибсън" и вървят по стъпките на Робърт Джонсън, Мъди Уотърс и Би Би Кинг.
Какво си заслужава да се види?
Бийл стрийт - в исторически план цен¬търът на черната музика и културата в града Бийл стрийт продължава да е музикалното сърце на Мемфис и си струва да го посетите дори само заради атмосферата. Известен е като родното място на блуса, защото тук Уилям Кристофър Хенди пише „Memphis Blues", с което за първи път блус парче е увековечено на хартия. Домът му сега е музей, съхраняващ снимки, вещи и някои оригинални нотни листове, написани от мъжа, популяризирал блуса. Бийл стрийт все още е най-доброто място в града за почитателите на живата музика с барове като Блус клуба на Би Би Кинг.
Грейсланд - домът на Елвис Пресли, е най-известната забележителност в Мемфис. Кралят на рока купува имението през 1957 г. и живее там до смъртта си. Елвис е въплъщение на американската мечта и Грейсланд има много какво да предложи както на обикновения посети¬тел, така и на отдадения почитател. В Гра¬дината за медитация посетителите могат да видят гроба на Пресли, който винаги е обсипан с цветя и венци. На Грейсланд плаза срещу имението се помещават мно¬жество изложби, посветени на различни области от живота и маниите на певеца. Сред тях е Автомобилният музей, в който може да бъде видян известният му розов „Кадилак".