Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че потокът от мигранти, пристигащи на границата със САЩ, е намалял. "През декември имахме криза на северната граница от 12 000 мигранти на ден и ние положихме съвместни усилия и (броят им) намаля средно до 6 000, което е намаление с 50% за четири месеца", заяви президентът пред журналисти, предаде БГНЕС.

Всяка година хиляди мигранти, бягащи от насилие и бедност, преминават през Мексико и се насочват към границата със САЩ.

На 18 декември миналата година на границата са регистрирани 12 498 сблъсъка между мигранти и американски гранични служители, което е "най-големият брой, регистриран през 2023 г.", според презентация на мексиканското правителство, базирана на данни от Митническата и гранична защита на САЩ.

Нарастващият брой препълни мексиканските имиграционни съоръжения и приюти в граничните градове и постави правителството под засилен натиск от страна на САЩ да се справи с проблема в годината на изборите.

От края на декември броят на мигрантите отново спадна до около 6000 души дневно и оттогава остава стабилен.

В края на април Лопес Обрадор и американският му колега Джо Байдън наредиха на екипите си да предприемат "конкретни мерки" за намаляване на незаконното преминаване на границата, според съвместно изявление.

Лидерите също така "се ангажираха да придвижат напред инициативите за справяне с първопричините за миграцията в цялото Западно полукълбо", включително мерки, насочени към икономическия напредък и сигурността, се казва в него.

През 2023 г. южната граница на САЩ е била пресечена от над 2,4 млн. мигранти. Повечето от тях са от Централна Америка и Венецуела, бягащи от бедност, насилие и бедствия, изострени от изменението на климата.