Група американски медицински експерти призова за специфични за вируса Omicron подсилващи ваксини тази есен, тъй като се очаква, че ваксините срещу Covid ще бъдат необходими на постоянна сезонна основа, както е в случая с грипа.

Комитетът, свикан от Агенцията по храните и лекарствата (FDA), гласува с 19 гласа "за" и двама "против" мярката след ден, прекаран в преглед на наличните данни, включително прогнози за бъдещите вълни и ранни резултати от производителите на ваксини.

Старши експертът от FDA Питър Маркс обобщи сложността на проблема преди заседанието на експертите: да се направят прогнози за бъдещото развитие на вирус, който често не отговаря на прогнозите и мутира дори по-бързо от грипа.

"Това, което правим днес, е работа в много трудна област, защото никой от нас не разполага с кристална топка", каза той.

Майкъл Нелсън, професор по медицина в Университета на Вирджиния, заяви, че е гласувал "за", тъй като се опасява, че намаляващата ефективност на ваксините ще доведе до тежки последици за високорисковите пациенти, и добави: "Трябва да направим крачка по-скоро рано, отколкото късно".

Производителите на ваксини Pfizer и Moderna вече обявиха положителни данни за антитела, предизвикани от техните ваксини, специфични за Omicron. Двете компании направиха презентации във вторник за своите кандидат-ваксини с мРНК.

По време на дискусията повечето експерти изглежда са подкрепили нови ваксини, които са "двувалентни" и са насочени както срещу оригиналния щам от Ухан, за да предизвикат по-широк имунен отговор, така и срещу BA.4 и BA.5 - най-новите форми на Omicron, които вече доминират в света.

Нито Moderna, нито Pfizer все още са произвеждали такива ваксини в голям мащаб, но представители на компаниите заявиха, че могат да преминат към производство в рамките на три месеца.

В своята презентация Pfizer заяви, че разработеният от нея прототип на бустер срещу BA.4 и BA.5 е показал отлични резултати при тестовете с гризачи.

Докато предишните "варианти, пораждащи безпокойство", като Алфа и Делта, в крайна сметка са изчезнали, Омикрон и неговите подлинии са доминирали през 2022 г., заяви на срещата представителят на FDA Джери Уиър.

Това прави по-вероятно бъдещата еволюция на вируса да протече през варианти на Omicron от родословното дърво на Covid.