show

Имиграционните власти стартираха масови хайки за арест и депортация на хора без статут и техните деца в първия уикенд на новата година. Действията идват, след като по Коледа стана ясно, че ICE готвят акциите срещу хора, пристигнали от Централна Америка в САЩ след 2014 година, за което BG VOICE писа в електронното си издание.

Първите хайки бяха съсредоточени в Джорджия, Тексас и Северна Каролина. Властите са задържали 121 имигранти, които са в процес да бъдат депортирани в родните си страни. Сред тях много майки с малки деца. Според  министъра на националната сигурност Дже Джонсън тези хора са част от вълна, прекосила незаконно границата на САЩ в опит да избягат от насилието в родините си, организирано от наркокартелите.

Миналата събота в предградието на Атланта Норкрос агентите са задържали племеницата на Джоана Гутиерез и нейната 9-годишна дъщеричка. Много от свидетелите на акциите твърдят, че имиграционните пристигат в ранни зори с немаркирани коли и често се представят за полицаи, които влизат в домовете под предлог, че издирват непознат мъж. Веднъж влезли, дори и без заповед те арестуват имигрантите без статут. Така се е случило и с племеницата на Гутиерез в Атланта Ана Лизет Мехиа. Жената е избягала от Хундурас през лятото на 2014 г., след като нейният брат е убит от местни гангстери. Тя има отворено съдебно дело за нейния статут и е носила електронна мониторна гривна на крака си, както е разпоредил съдът.

cmeo6hzwiaauxwa_597Не е ясно къде попадат задържаните семейства, но много от тях са с деца и условията в имиграционните арести не предлагат нужните условия за отглеждането им.

Властити казват, че акциите ще продължат и  в следващите седмици. Основна мишена на Министерството на националната сигурност са лица и семейства, пристигнали по нелегален път от началото на 2014 година. Таргет ще са тези, които имат финална заповед за депортация, издадена на или след 1 януари 2014 г.

Това е първата по рода си мащабна акция на администрацията на Барак Обама, таргетираща основно латиноамериканци. По традиция, откакто е на власт демократът, фокусът е върху депортациите на престъпници, а не на семейства.

Но по неофициални данни от 2014 г. повече от 100 хиляди семейства са влезнали в страната през южната граница с Мексико. Immigration and Custom Enforcement (ICE) ще издирва само онези от тях, които вече имат издадена последна заповед за напускане на страната или т.нар. final notice of removal. Според имиграционния адвокат Ваня Хаджиева по този начин администрацията на президента Обама иска да покаже, че е сериозна, що се отнася до депортацията на онези получили веднъж "последно предупреждение". По информация на Department of Homeland Security броят на депортиранитте през 2015-а е най-малък от 2006 г. насам. Причината според DHS e спадът в броя на арестите по границата за същия период - почти 30 процента от 2014-та до 2015-а. "Цифрите от миналата година показват засилването на фокуса на министерството, което има за приоритет да депортира осъдени престъпници, които представляват опасност за обществото", каза министърът на националната сигурност Джеф Джонсън. Според източници, запознати с планираните масови депортации, цитирани от АВС news и Washington Post, възрастните и децата ще бъдат задържани на място, където ги намерят властите, и ще бъдат незабавно депортирани.

Какво означава това за българите без легален статут?

Докато тази национална операция в голяма степен цели да депортира семейства и хора от Латинска Америка, то не е изключено в числото на заловените да попаднат и българи. Имиграционният адвокат Ваня Хаджиева казва, че е добре хората, които имат т. нар. Final notice of removal, издаден от имиграционен съд, да имат план Б, в случай че нещо подобно се случи. "Да са готови с финансов план и други дела, които евентуално трябва да се уредят, да имат близък или адвокат, на когото могат да се обадят, ако бъдат заловени." Ако някой имат заповед за депортация стара или нова, винаги може да бъде депортиран на място. Голяма част от латиноамериканците, които подлежат на депортация в тази нова акция, са кандидатствали за убежище скоро след идването им. Такова обаче им е било отказано, но те са останали в страната, тъй като администрацията на Обама депортира с приоритет осъдени престъпници. Въпреки че планът за това как точно ще се осъществи тази масова акция по намиране и депортиране на нелегалните семейства изглежда труден, от DHS уверяват, че за тях не е проблем да изпълнят намеренията си, тъй като за самите имигранти е трудно да се крият от властите.

Според някои критици на този план, той няма да има търсения положителен ефект и да ограничи нелегалния наплив в страната. Други пък смятат, че действията са прекалени и дори "драконови". По темата се изказаха и кандидати за президент на двете партии. Традиционните демократи се противопоставиха на идеята, като Хилъри Клинтън обяви, че има "сериозни притеснения" за тези, които ще пострадат. А Доналд Тръмп от републиканците се опита да си припише заслуга за плана на министерството на националната сигурност.