Доволен: масонът Митков

Алчност на собствениците и заиграване с държавните органи за контрол са основните причини за мощния взрив в цеха за унищожаване на боеприпаси в Горни Лом, който отне живота на 15 българи. България се прости с тях в деня на национален траур миналата седмица. Близките им обаче не успяха да го направят, защото от загиналите не бе останало нищо. Към гробищата поеха празни ковчези и ужасени хора, които губят не просто близки, а и работата си - взривовете унищожиха целия завод, който даваше работа на повечето жители в околността. Работниците там са се трудили от години за минимални работни заплати в условия, застрашаващи здравето и - както видяхме - живота им. Много от тях не са имали нужната квалификация за утилизация, а работните помещения въобще не са били пригодени - не с модерна, а дори и с остаряла техника, за такава специфична дейност. В цеховете даже не е имало аварийни изходи, а входните врати са били трудно достъпни от чували с боклуци.

При тези първобитни условия на работа и унищожаване на бомби на ръка от неподготвени хора собствениците на завода са приемали поръчки дори за утилизация на боеприпаси като стари гръцки мини, които са били отказвани дори от реномирани заводи на Запад, защото са изключително сложни, изискват модерни машини и, меко казано, не е по силите им.

Това са констатирали над 20 проверки на МВР и Главна дирекция ,,Инспектиране на труда". Въпреки актовете, които те периодично са съставяли на завод ,,Миджур", собственикът Валери Митков, който е професор, масон и бивш член на БСП, не е предприемал необходимите мерки за отстраняването им. А и защо да го прави - контактите му във всички нива на държавата са спомагали констатациите от проверките да се замитат, а съдилищата да си затварят очите за нарушенията и да го оправдават.

Според експерти да се случи инцидентът в цеха е било само въпрос на време. Още повече че този фатален взрив е трети в завода, като при предишните са пострадали четирима души. Фабриката е била отдавна директно за затваряне, но това не се е случило до 1 октомври, когато трагедията отекна в цялата страна.
Директната причина за мощната експлозия от миналата сряда е човешка грешка. Работник е взривил погрешка боеприпас, който е унищожавал на ръка, и това е довело до поредица от експлозии на тротилови смеси, при които са се взривили всичките складирани в близост мини.

Експлодиралите боеприпаси са споменатите гръцки мини - противотанкови и противопехотни. Те са много трудни за обезвреждане, защото при унищожаването отделят бял фосфор, образуват и дим. Неслучайно още преди години военноремонтният завод ТЕРЕМ, който разполага с много по-модерни технологии, е отказал да поеме поръчката за тях.

Последните актове на цеховете на Валери Митков били издадени при проверки на МВР и Инспекцията на труда на 6 август. Оглед на помещенията тогава констатирал общо 13 драстични нарушения за подобен опасен вид дейност, между които: старо работно оборудване, липса на втори изход в цеха, липса на инструкции за безопасност на работа, съхраняване на изхода на цеха на чували с тротилова пресовка, които задръстват вратите, неправилно съхранение на боеприпасите. На собственика били съставени 7 акта и бил поставен срок до 30 август за отстраняване на нередностите. Последвалата контролна проверка между 10 и 15 септември обаче показала, че фрапиращите нарушения не са отстранени. Въпреки това по неизвестни причини цехът не е бил затворен от контролните органи. Неофициално длъжностни лица обясняваха ден след трагедията, че до драстичната мярка не се стигнало, за да запазят местните хора от Горни Лом работните си места. Нищо че заплатите там са били около 300 лева. За масовата безработица в Северозападна България това също са пари.

Кой е Валери Митков - човекът, на чиято съвест лежи смъртта на толкова много хора и който вкара България в траур? Собственикът на за­вода в с. Горни Лом дълги години е бил мераклия да става депутат от БСП и е оби­калял местната пар­тийна организация, но понеже тогава предсе­дателят Сергей Станишев се противопоста­вил, така и не стигнал до парламента, разказват социалисти от Монтана. Митков дори е бил и член на столетницата, но преди годи­ни напуснал, вероятно когато разбрал, че няма да успее да стане народен представител. Сега обаче вече не е в БСП. Навреме се ориентирал към друга клиентелистка бизнес партия - ДПС. Може би затова всички служители в завода му, без да са турци, са гласували за организацията на Доган (още по темата - на стр.????)

Допреди година и половина името на доцента от Минно-геоложкия университет в София е напълно непознато на широката публика. През април 2013 година обаче доцент Митков е избран да замени Володя Лозанов, заемайки най-висшата изборна длъжност Велик майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари на България.

От автобиографията на възпитаника на Московския институт по стомани и сплави доц. д-р Валери Митков и на УНСС става ясно, че доцент д-р Митков е ръководител на Висшата школа за подготовка за персонал за взривни работи. Колкото и иронично да звучи, той е международно признат специалист по безопасното боравене с опасните материали, като в това си качество неведнъж е  изнасял лекции, посветени на същата тематика на научни конференции в  България, Русия, Словакия и Унгария.

При избора на Митков за негови заместници братята зидари избират известния варненски бизнесмен Красен Кралев. Сред почетните членове на Братството е и Румен Ралчев, полковник от резерва на УБО и бивш началник на охраната на Тодор Живков през 80-те.

Сред братята на Великия майстор доцент Митков присъстват и други добре познати публични лица. Сред тях са настоящият министър на труда и социалната политика Йордан Христосков - един от двамата министри, посетили мястото на трагедията, Марио Тагарински - бивш министър на държавната администрация в кабинета „Костов", Иван Нейков - социален министър в същото правителство, десният политик Илко Семерджиев, покойният аферист Борислав Манджуков, застрелян пред „Мол България" в София. Фигурират и бивши областни и вицеобластни управители, бивши кметове и стотици други обществено значими фигури (виж списъка в края на публикацията).

В едно от подразделенията на същата ложа, наименувано от братята под названието ,,Л036 Слънцето на Тракия Хасково", членуват и Делян Добрев, ексенергиен министър в кабинета „Борисов". Добре известният финансист Емил Хърсев пък изпълнява длъжността Велик секретар.

В членството си в БСП доцент Митков се е причислявал към фракцията, гравитираща около настоящия лидер на АБВ Георги Първанов. Освен политическите си и масонски контакти на високо ниво Валери Митков има и интересни бизнес партньорства. В „Лопушна енержи" АД доцентът от МГУ е член на съвета на директорите, а стопанисваната от дружеството електрическа централа в с. Георги Дамяново, Монтанско,  го свързва с известния пловдивски  предприемач Стефан Папалезов и с неговата съпруга Аглая Василева-Папалезова - бивш модел и водеща в телевизия ББТ.  Папалезов е бивш директор на завод „Ален мак", а понастоящем е акционер в „Макс телеком" ООД, „Марина яхтинг", както и в инвестиционния фонд „Блек сий инвестмънт".

Сред акционерите в „Лопушна енержи" е и „Хелиос пауър" АД с изпълнителен директор Иво Георгиев. Името на  последния стана известно още около аферата с фалирането в периода 1996-1997 г. на „банката на Комсомола - Елитбанк", чийто съсобственик е заедно със Максим Димов. Георгиев пък е бивш секретар на ДКМС, като през 1990 г. заедно с Росен Карадимов участва в заседанията на Кръглата маса. Интересно какво е отношението на мрежата от „братски" връзки на Великия майстор Валери Митков към резултата от разследването на взрива, още повече че вече стана ясно, че през годините са налице стотици предписания, проверки и актове, наложени на фабриката от страна на ДАНС, КОС на МВР, Главна дирекция „Инспектиране на труда". Така или иначе въпреки това една от най-големите трагедии за последните години не можа да бъде предотвратена.

Любопитно ще е да се проследи какво ще бъде поведението и на главния прокурор Сотир Цацаров при назначената от самия него проверка на прокуратурата. Той, както е известно, е също брат масон, само че членува в друга ложа - „Слънце Ориент на Тракия". В нея присъстват и Младен Михалев-Маджо, пловдивският олигарх и виден социалист Георги Гергов, съпругът на Меглена Кунева - Андрей Пръмов, бившият съдебен министър и настоящ висш магистрат Антон Станков, омбудсманът Константин Пенчев. Сред масоните от тази ложа могат да бъдат изброени също доста висши магистрати, бивши заместник-министри, премиерски съветници от близкото минало, хора от академичните и артистичните среди. Едно от неписаните правила на ложите е, че гарван гарвану око не вади...