Въпреки че нивото на безработицата в тази страна продължава да е около 7%, тежкотоварният транспортен бизнес е изправен пред силен недостиг на квалифицирани шофьори. Данни на американските асоциации на тежкопревозвачи (или American Trucking Associations) показват, че в момента има 25,000 свободни позиции за шофьори на камиони, а за да се отговори на търсенето, е необходимо да бъдат наети общо 100,000.

Транспортният бизнес си остава основно препитание за десетки хиляди българи в тази страна, но недостигът на квалифицирани шофьори все пак дава отражение и при тях. Причините все по-малко хора да се занимават с тази професия са демографски, регулаторни, както и здравословни, но основният фактор, посочван от много шофьори и собственици на компании, е постоянното въвеждане на нови правила и ограничения от Департамента на транспорта.

Самир Билял е собственик на малка транспортна компания и не изпитва такъв проблем, но все пак твърди, че добри шофьори се намират трудно. „Мисля, че има шофьори, не че няма, но са много ограничени от застрахователните компании", обяснява Билял. „Камионите станаха прекалено много, а заплащането не е толкова голямо. Нормално е да има недостиг на шофьори."

 Мнозина са на мнение, че многото регулации от страна на Департамента от транспорта са причина или за отнемането на много лицензи, или шофьорите сами да се откажат. Пол Бондар се занимава със застраховки на камиони и работи с близо 300 транспортни компании в Чикаго, от които 98% са източноевропейски. Той твърди, че всички те са изправени пред същия проблем: „Не само мисля, а съм сигурен, че Департаментът на транспорта умишлено се опитва да изчисти тези, които смята за опасни на пътя. Заради това и много от шофьорите вече не са на пазара на труда."

Голяма част от транспортните компании обвиняват застрахователните агенции, че не одобряват техните шофьори. Изискването шофьорът да има опит от 2 или 3 години допълнително затруднява младите шофьори да застанат зад волана. Освен това шофьорите не трябва да имат повече от три нарушения на пътя или т.нар. moving violations за последните три години. Все пак застрахователят Пол Бондар казва, че малките пътни нарушения не дават отражение. „При неслагане на предпазен колан или превишена скорост ние винаги намираме начин да работим с шофьорите", обяснява той.

 През последните години отговорността на шофьорите нарасна за разлика от заплащането им. По данни на бюрото на труда от 2012 г. средната годишна заплата на шофьорите варира между $34,750 и $38,200. „Прекалено голям риск, много са изискванията, всеки два-три месеца излизат нови и нови изисквания, а възнаграждението за шофьорите пада надолу, допълва Билял.- Не си заслужава този риск и се отказват."

Ако тази тенденция се запази, от АТА изчисляват, че през следващите десет години ще има недостиг от 330,000 шофьори на камиони. Това може да увеличи цената на транспортните услуги и да засегне и крайния потребител, тъй като повечето стоки в тази страна се превозват именно с камиони.