Автомобил "Тесла" в режим на Full-Self Driving (самоуправление) изглежда не успява да засече движещ се пред колата влак и да спре сам и това наложи спешна намеса на шофьора, завършила с излизане от пътя, показва видеоклип, гледан милиони пъти в социалните мрежи. 

Собственикът и шофьор на автомобила, Крейг Доти II, заяви пред "Ен Би Си Нюз", че поема отговорност за инцидента, но и че вярва, че технологията Self-Driving на "Тесла", или поне така, както е налична в неговия автомобил, е с проблем.

"Аз бях единственият в колата. Моят беше единственият автомобил в произшествието. Така че да, вината беше моя, трябва да е", каза Доти, "Но според мен става дума по-скоро за това, че проклетият автомобил не разпозна влака."

"Човек се успокоява, че тя знае какво прави", каза той за технологията на "Тесла", "И обикновено тя е по-предпазлива, отколкото аз бих бил като шофьор."

Инцидентът е станал сутринта на 8 май. Доти, сертифициран оценител в Охайо, е шофирал с около 95 км в час, според доклада за катастрофата с "Тесла"-та. Ограничението на скоростта на пътя е било 90 км в час, според Доти и полицейския доклад, свързан с произшествието. Шофьорите могат да поискат от "Тесла" доклади за катастрофи, които се генерират с помощта на данни, които отделните автомобили изпращат до сървърите на "Тесла". Доти е поискал доклад от инцидента и го е предоставил на "Ен Би Си Нюз", заедно с видеозапис на катастрофата, записан от автомобила.

Според видеозаписа от автомобила и полицейския доклад условията са били мъгливи, но видеозаписът на катастрофата показва, че движещите се вагони и мигащите червени светлини на активен сигнал за пресичане на влака се виждат поне пет секунди преди инцидента. Произшествието е причинило значителни щети на предната дясна страна на автомобила. 

Доти заяви, че неговата "Тесла" не е успяла да намали скоростта, когато е наближила влака, и че той е натиснал спирачките и е поел ръчно управлението на автомобила, насочвайки го извън пътя, за да избегне влака.

Режимът Full Self-Driving, често съкращаван като FSD, е опция за подпомагане на водача на "Тесла". FSD изисква от водачите да държат ръцете си на волана на автомобила, докато той се управлява вместо тях. "Тесла" определя прилагането на технологията като "под наблюдение". Уебсайтът на компанията подчертава, че "...включените в момента функции Autopilot и Full Self-Driving изискват активен надзор от страна на водача и не правят автомобила автономен".