Ядреният надзорен орган на ООН изрази нарастваща загриженост относно способността на Иран да създаде ядрено оръжие, се казва в поверителен доклад, видян от АФП. Напрежението между Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) неведнъж е нараствало, откакто през 2015 г. се разпадна сделката за ограничаване на ядрената програма на Техеран в замяна на облекчаване на санкциите.

В доклада ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че "публичните изявления, направени в Иран относно техническите му възможности за производство на ядрени оръжия, само засилват опасенията на генералния директор относно коректността и пълнотата на декларациите за гаранциите на Иран".

През последните години Иран постепенно намали сътрудничеството си с МААЕ, като деактивира устройствата за наблюдение, необходими за наблюдение на ядрената програма, и забрани достъпа на инспектори, наред с други мерки. Гроси повтори призива си към Техеран да "сътрудничи напълно и недвусмислено с агенцията", тъй като отношенията между двете страни непрекъснато се влошават.

"Тези опасения могат да бъдат разрешени само чрез конструктивен и смислен ангажимент", заяви Гроси в поверителен тримесечен доклад.

Въпреки че Техеран отрича да се стреми да се сдобие с ядрено оръжие, някои политици и длъжностни лица са направили обезпокоителни изявления относно техническите възможности на страната, заяви дипломатически източник. В отделен поверителен доклад агенцията заяви, че приблизителните запаси от обогатен уран на Иран са достигнали 27 пъти повече от лимита, определен в споразумението от 2015 г.

В доклада се посочва, че към 10 февруари общият запас от обогатен уран на Иран се оценява на 5525,5 килограма, което е с 1038,7 килограма повече от октомври. Ядрените оръжия изискват уран, обогатен до 90 %, докато 3,67 %, определени в споразумението, са достатъчни за ядрени електроцентрали. Според доклада Иран разполага със 712,2 килограма уран, обогатен до 20 %, и 121,5 килограма уран, обогатен до 60 %. 

Усилията с посредничеството на ЕС за съживяване на споразумението - връщане на САЩ на борда и на Иран към спазването му - досега бяха безрезултатни. Гроси също така "дълбоко съжалява", че Иран все още не е отменил решението си да забрани присъствието на няколко инспектори. През септември Иран отне акредитацията на няколко инспектори - ход, който Техеран определи като отмъщение за "политическите злоупотреби" от страна на САЩ, Франция, Германия и Великобритания.