сн. ,,Вевести”

Николай Бареков, новият български политик, който обеща справедливост и нов ред и твърди, че живее с болките на бедните хора, всъщност обитавал луксозен палат в столичния кв. „Драгалевци”. Информацията придоби публичност в България случайно. Хора, търсили имот в района, научили от собственици на домове в съседство, че делят една улица с именития лидер на ,,България без цензура” – новото политическо творение на Ахмед Доган. Според офертите на имотните агенции наемът за къща в „Драгалевци” варира между 1,000 и 10,000 лева за месец. Бареков плащал за шикарния си дом 2,000 лева.
Къщата е строена преди 5-6 години и е продадена в края на 2013 г., като веднага след това в двора й са монтирани будка за охрана и химическа тоалетна. Политикът живее там от Нова година. Въпросният имот е купен в началото на декември от фирма „Инвестиция БГ“. Фирмата е създадена само 2 седмици преди това – в края на ноември. Нейни собственици са Иванка Неделчева (27 г.), Тина Веселинова (26 г.) и Магдалина Христова (25 г.), а предметът й на дейност е покупко-продажба и управление на недвижими имоти. Въпреки този предмет на дейност в имотния регистър няма данни ,,Инвестиция БГ" да е осъществила друга имотна сделка.
Цената на сделката за къщата и прилежащия парцел от 1.5 декара не е известна. Според брокери на недвижими имоти тя би трябвало да надхвърля 1 милион лева.
Пред входната врата от 2 месеца спират два черни джипа, единият от които „КИА-Соренто“, а Николай Бареков се вози в нов модел „Рейндж Роувър“. Бареков потвърди, че използвал служебен „Рейндж Роувър“.
Един от предишните собственици на вилата – Венцислав Господинов, се оказа съдружник на Павел Тренев. Именно от Господинов ,,Инвестиция БГ” е купила имота. Името на Тренев бе особено популярно преди 18 години. Тогава се разбра, че Тренев е източил $6 милиона от Майкъл Чорни от сметка на ЦКБ през 1996 година. Оттогава Тренев е в неизвестност, а част от обвиненията срещу него бяха свалени поради изтекла давност. Към днешна дата дори не е известно дали все още е сред живите. Последната му публична поява бе преди 15 години, когато телевизиите се сдобиха с видеокасета, в която той бе записан да разкрива схемата, по която е извършена цялата операция. Павел Тренев бе наричан ,,дилъра на кръга ,,Орион”. Самият ,,кръг ,,Орион” пък бе съставен от най-близкото обкръжение на бившия премиер Жан Виденов. Всеки член на кръга имаше фирма, кръстена на една от звездите в съзвездието Орион, откъдето е и името на тайната масонска общност.
Господинов и Тренев са имали обща фирма - „Макет – Господинов и с-ие“, занимавала се с търговия с разнообразни стоки. Тя е създадена през 1995-а - година преди Тренев да източи парите на Чорни. Загадка е откъде новите купувачи са придобили началния капитал. Нито една от трите млади жени в ,,Инвестиция БГ” не е имала на свое име регистрирана фирма. Млади дами, на двайсетина и няколко години, са и ръководителките на политическия проект на Бареков - сдружението "България без цензура".
Веднага след като скандалът със скъпия му дом излезе наяве, сайтът ,,Бинюз” (което означава всъщност Бареков нюз) публикува изявление на Бареков и договора му за наем с ,,Инвестиция БГ”. От документа се вижда, че Бареков обитава жилището срещу 2,000 лв. месечен наем. В допълнение бившият журналист обяснява, че бил посъветван да се премести там от охраната си, но сега е принуден да си потърси нов дом под наем: ,,За разлика от палата на Бойко Борисов в квартал „Бояна”, който се намира до дома на оръжейния бос Николай Гигов, аз, Николай Бареков, си плащам от личния джоб наема на къщата, която обитавам от няколко месеца. Поради съображения за безопасност, които засягат моята сигурност и сигурността на сина ми, от охранителната фирма ме посъветваха да наема чрез тях къща, която, поне досега, осигуряваше моята безопасност. Къщата не е нищо особено, не разполага с никакви екстри, най-малко с басейни и барбекюта, но за съжаление съм принуден да си потърся нов имот под наем, защото поръчкови сайтове, част от империята на Бойко Борисов, побързаха да направят „голямо разкритие за палатите на Бареков”. Изявлението му съвпадна пък с друга новина – че Бареков направил дарение от 480,000 лева за партията си. Парите пак били от личния му джоб. ,,Това са спестени пари от мениджърски договори и продажба на акции и дялове от фирми”, обясни той.
Точно когато се разразяваше скандалът с огромните за България парични суми, които Бареков размахва наляво-надясно като джобни, негов доскорошен съратник разкри това, което и без друго се знае – че партията му е корпоративно предприятие, в което се наливат невероятно големи суми. ,,Това, което съм видял отвътре, е, че ,,България без цензура” е корпоративно предприятие, в което се наливат пари, за да се произведе политика, тип ,,бързо хранене”, заяви пловдивският бизнесмен Атанас Червенков. - Моето мнение е, че Бареков изобщо не си е сменил местоработата, откакто напусна ТВ7. Той все още е на работа в същата корпорация.” Червенков, чийто прякор е Райфъла, уточни, че сам е напуснал партията, макар самият Бареков да бе разпратил прессъобщение, в което твърди, че го бил изхвърлил от нея. ,,Подал съм молбата си на 1 март, реално излязох от там още на 15 февруари”, каза той. Причина за оттеглянето му било отношението на г-н Бареков към опита за отвличане на децата на пловдивчанина (историята BG VOICE разказа в миналия брой). Беше направен опит за отвличането на двете му деца с предполагаемо искане на подкуп от над 500 хиляди лева. Червенков сподели, че тогава е търсил помощ и съдействие от лидера на партията, защото знаел, че Бареков е близък с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Райфъла го чувал да разговаря с него по телефона, използвайки фамилиарното обръщение ,,Светльо”.
,,Виждал съм как многократно Бареков е искал съдействие от главния секретар и го получава незабавно, затова помолих за помощ във връзка с разрешаването на проблемите около мен и отвличането на децата ми. Бареков обаче ми отвърна: Абе, мани ги тия деца, изобщо не ме занимавай. Това ме потресе категорично и емоционално, бях втрещен. Затова напуснах партията, и то още преди учредителния конгрес”, каза Червенков.
Бизнесменът издаде начина на създаване на структурите на ,,България без цензура” и как става изборът на ръководни органи. Той ги определи като пълен фарс, защото предварително се знаело кой какъв ще бъде и разпределението се правило лично от Бареков. Според бизнесмена афишираните 480,000 лева лично дарение на Бареков, с което уж била създадена партията, е силно занижена сума. ,,Аз съм бизнесмен и имам представа - средствата, които вървят там, се десетократно и стократно повече”, заяви Червенков. По думите му в партията най-желани за членове са бивши хора от ГЕРБ и Реформаторския блок. Те са на заплата вътре и имат личен интерес. ,,Няма идеология, няма съдържание - целта е да се разрушат тези две партии, да се деструктира дясното”, допълни той.